Virgin helpt Nederlandse luchtmacht met grote mijlpaal in juni
Al een tijdje werkt de Nederlandse luchtmacht aan een eigen satelliet. In juni brengt Virgin Orbit de sonde in een baan rond de aarde.
Als je geen eigen satelliet in de ruimte hebt, hoor je er als strijdmacht niet meer bij. Nederland kan dus niet achterblijven en komt met een eigen satelliet. De experimentele BRIKK II-nanosatelliet gaat in juni de ruimte in, meldt Virgin Orbit via haar site.
De eerste satelliet voor de Nederlandse Luchtmacht
Het gaat om een experimentele nano-satelliet. Het is een zogenaamde CubeSat die net wat groter is dan een pak melk. De Nederlandse luchtmacht werkt voor de satelliet samen met de Universiteit van Delft, Oslo en het Koninklijke Nederlandse Luchtvaartcentrum. Overigens is Nederland niet de enige die tijdens de vlucht CubeSats de ruimte inbrengt. Op dezelfde vlucht van Virgin Orbit gaan er ook drie mee van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
De Brik-II geldt voor de Nederlandse Luchtmacht vooral als een experiment. Met de satelliet wil defensie gecodeerde communicatiesignalen in eigen beheer verkennen en via elektromagnetische signalen militaire systemen ontdekken. Zo moet het nog sneller informatie over het slagveld vergaren.
Het idee voor een eigen satelliet leeft al langer bij de Nederlandse Defensie. De plannen dateren uit 2017 en de bedoeling was dat de sonde al in 2019 in de ruimte was. Het budget voor de missie is zo’n 2,5 miljoen euro en de satelliet moet zo’n drie jaar operationeel zijn. Daarin hoopt het te ontdekken hoe rendabel het is en welke voordelen het heeft.
Lancering via Virgin Orbit
De lancering via Virgin Orbit gebeurt via een bijzondere manier. De raket wordt met een Boeing 747 de lucht ingebracht, waarna het op 10 kilometer hoogte wordt gelanceerd. Het grote voordeel hiervan is dat men bij de lancering minder afhankelijk is van het weer en dat men makkelijker de baan van de raket kan kiezen. Deze techniek is vrij nieuw. Via de link hieronder lees je er meer over!
Virgin Orbit lanceert voor het eerst een raket vanaf een vliegend vliegtuig