Virgin Orbit schiet satelliet de ruimte in van de Nederlandse luchtmacht
Virgin Orbit stuurt voor verschillende bedrijven en overheden satellieten de ruimte in. Nu is ook de Nederlandse Luchtmacht klant bij het bedrijf van Richard Branson.
De Nederlandse landmacht heeft het Nederlandse Innovative Solutions in Space de opdracht gegeven om een kleine satelliet te maken. Dat is de zogenaamde BRIK-II waarmee defensie gecodeerde communicatiesignalen in eigen beheer wil verwerken en via elektromagnetische signalen militaire systemen wil ontdekken. Zo moet het nog sneller informatie over het slagveld vergaren.
Een satelliet van de Nederlandse Luchtmacht
De ideeën voor de Nederlandse ruimtemissie bestaan al een lange tijd. In 2017 kondigde de Landmacht aan om een eigen satelliet de ruimte in te sturen. De bedoeling was dat deze al in 2019 gelanceerd zou worden, maar dat gebeurt nu dus twee jaar later.
Het budget voor de gehele missie inclusief lancering via Virgin Orbit is zo’n 2,5 miljoen. De satelliet moet zo’n drie jaar operationeel zijn. Elk jaar langer ziet Defensie als een meevaller. Met het experiment wil het Nederlandse leger zien hoe rendabel de kleine satelliet is en wat voor voordelen het heeft.
Virgin Orbit voert de lancering uit
De vlucht naar de ruimte wordt verzorgd door Virgin Orbit. Wanneer deze precies gaat plaatsvinden, is nog onbekend. De lancering vindt plaats met een LauncherOne-raket. Dat betekent dat Virgin de raket lanceert vanaf een vliegtuig. Naast de kleine satelliet van de Nederlandse luchtmacht is het ook de bedoeling dat op dezelfde vlucht een paar sondes van de Amerikaanse strijdmachten meegaan.
Naast dat dit eerste satelliet is voor de Nederlandse Luchtmacht, is er nog iets unieks aan de vlucht. Virgin Orbit en de Nederlandse luchtmacht testen voor het eerst late-load-integration. Daarbij wordt de satelliet pas kort voor de lancering aan de raket gekoppeld, meldt Tweakers. De resultaten willen de Luchtmacht en Virgin Orbit delen met hun partners.