Voedselketen een ramp voor klimaat, maar dat is helemaal niet nodig
Als je stuk biefstuk bij de slager koopt heeft dat een flink prijskaartje. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Denk aan de hoeveelheid energie, land en water dat nodig is om de koe te voeden. Laat staan hoeveel uitstoot er plaatsvindt bij het vervoeren van het vlees. Onze voedselketen is alles behalve schoon.
Met een steeds groter wordende bevolking stoot de mensheid ook meer broeikasgassen uit. Hier heeft de vleesindustrie een enorm aandeel in. Een nieuwe schatting van The Columbia University en The Environmental Defense Fund laat zien hoe erg de gevolgen van onze vleesconsumptie zijn. Als we zo doorgaan, zorgt het wereldwijde voedselketen er tegen het jaar 2100 voor dat de aarde 1 graad opwarmt. Ter vergelijking: de mensheid heeft de aarde in totaal 1,1 graden opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk in de achttiende eeuw.
https://open.spotify.com/episode/4nurKdGHD6F06vUJVAcZ1W?si=3be6f0e69c584346
Waarom ons eetgedrag rampzalige gevolgen heeft
De wetenschappers kwamen tot deze schatting door gegevens te verzamelen over de productie van 94 verschillende voedingsmiddelen. Uit de gegevens vonden de onderzoekers drie meest voorkomende broeikasgassen die door de voedselketen worden uitgestoten.
Landbouwmachines stoten allemaal koolstofdioxide uit. Lachgas, dat 300 keer zo krachtig is als CO2, wordt veel gebruikt bij het produceren van kunstmest. En de belangrijkste is methaan. Dit gas komt vrij uit de ontlasting van herkauwers, zoals koeien en geiten.
Met gegevens van zoveel verschillende soorten voedsel, heeft het team ook rekening gehouden met de bevolkingsgroei. Al deze informatie gooiden de onderzoekers in een klimaatmodel dat berekende hoeveel opwarming de voedselketen zou produceren. Dat is dus één graad voor het einde van deze eeuw.
Zo kunnen we onze voedselketen veranderen
Er is gelukkig nog hoop. Het team in ervan overtuigd dat we de helft van deze opwarming kunnen voorkomen. Dat begint allemaal bij onze eigen voeding. We moeten volgens de wetenschappers minder vlees eten. En dan vooral het vlees van de vervuilende herkauwers.
Nieuwe voedseltechnologieën kunnen hier heel goed bij helpen, zoals plantaardige vleesvervangers. Bijvoorbeeld de Impossible Burger of vlees dat is gekweekt uit in laboratoria gekweekte cellen. Onderzoekers experimenteren ook met speciaal voer dat het methaangehalte in de maag van koeien moet verkleinen.
Als onze voedselketen hierdoor positief verandert, kan het heel snel gaan. De wetenschappers stellen dat methaan al binnen tien jaar uit de atmosfeer kan verdwijnen, terwijl dit bij CO2 eeuwenlang duurt. Zodra we deze uitstoot verminderen, zien we waarschijnlijk al heel snel de effecten.
Superieure varkens zijn zo intelligent dat ze een groot probleem vormen