Vijf dingen die je moet weten voor je de Volkswagen Up koopt

Elektrische auto's Ilona Braam 26 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

De Volkswagen Up is één van de compacte auto’s uit de Volkswagen line-up. Hoewel het een kleintje is kan hij toch grote prestaties leveren en hij heeft zelfs een sportieve kant. Deze vijf dingen moet je weten voordat je de Volkswagen Up koopt.

Kleinste model, maar ruimer dan je zou denken

De Volkswagen Up! is het kleinste model in de line-up van Volkswagen, maar dat betekent niet dat je opgepakt in de auto zit. Verrassend genoeg zou het juist één van de ruimste Volkswagen modellen zijn. In ieder geval is de Up het meest kleurrijke autootje uit zijn klasse en kun je kiezen uit 22 kleuren in unilak, metallic of pareleffecten. Net als de animatiefilm Up wordt je er absoluut vrolijk van.

Volkswagen Up

Voorbeeld voor andere kleine autootjes

Het compacte autootje hoort bij het Volkswagen New Small Family platform (NSF), waar de Volkswagen Group in 2007 mee kwam. Het is de bedoeling om hiermee een reeks van ontzettend compacte auto’s op de markt te zetten, welke perfect zouden zijn om in de stad mee rond te rijden. Deze autootjes zijn gebaseerd op het Volkswagen Up! concept, dat tijdens de Frankfurt en Tokyo Motor shows werden onthuld in 2007. Hoewel het conceptmodel was uitgerust met een motor aan de achterkant, werd het uiteindelijke productiemodel in 2011 gepresenteerd met de motor voorin. Een motor voorin zorgt ervoor dat de auto wat stabieler blijft en zorgt ervoor dat het gewicht van de auto bij het optrekken redelijk gebalanceerd is. Wel heb je meer kans op onderstuur omdat je tractie verliest tijdens het accelereren.

Volkswagen Up

Volkswagen Up kan ook ernstig sportief zijn

Waar het standaardmodel van de Up! misschien een rustig autootje lijkt, heeft het voertuig ook een sportievere kant. Begin 2018 kunnen we namelijk een GTI variant verwachten van de Volkswagen Up. Onder de motorkap vinden we een 1.0 liter driecilinder TCI motor, welke goed is 115 pk en 120Nm koppel. Met zijn gewicht van 997 kg wordt de GTI versie één van de lichtere sportauto’s.

Volkswagen Up

Misschien toch een Braziliaans model

Waar wij in 2011 al mochten rijden in de Volkswagen Up, moesten fans in Zuid-Amerika wachten tot 2014. Deze  Up werd in Brazilië gebouwd en is misschien ter ere van de wat grotere achterwerken van de Braziliaanse dames ook wat groter gemaakt dan het standaard model. De auto is namelijk 65 mm langer dan de Europese versie, waardoor ook de benzinetank iets groter gemaakt kon worden. Deze is in Zuid-Amerika goed voor 50 liter in plaats van 35 liter. Daarnaast is ook de kofferruimte wat groter en is daar ruimte voor een reservewiel. Als je overweegt een Volkswagen Up te kopen is het misschien toch verstandiger om dit te koppelen aan een tropische vakantie. Goed excuus toch?

Volkswagen Up

Seat en Skoda broertjes

De Seat Mii en Skoda Citigo zijn misschien wel auto’s van andere merken, maar ze zijn toch broertjes van de Volkswagen Up. Beide auto’s zijn namelijk aangepaste versies van de Up en komen met een net iets andere voor- en achterkant. Alledrie de auto’s worden echter in dezelfde fabriek gemaakt.

Behalve kleine autootjes, maakt Volkswagen ook het grotere geschut. Deze elektrische minibus is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Uiteindelijk zou hij ingezet moeten worden als een soort Uber-achtige dienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen