Hoe de vormgeving van een stad je gezondheid kan verbeteren
Heb je ooit gehoord van Maharishi Vastu-architectuur (MVA)? Het ontwerpconcept bestaat al sinds de jaren tachtig, maar wordt nog steeds veel gebruikt. De excentrieke stijl is om een bijzondere reden heel goed voor onze gezondheid. Gaan we de bouwstijl in de toekomst overal tegenkomen?
In 2005 schreef een verslaggever van de Washington Post een verhaal over een toespraak van een van de belangrijkste voorstanders van MVA, Jon Lipman. Lipman en zijn team deden 40 jaar lang onderzoek naar de effecten van MVA. Ze beweren dat huizen die zich houden aan de principes van MVA de geestelijke gezondheid van bewoners stimuleren. Zo slapen ze beter en hebben ze een stuk minder stress.
Wat doe MVA met onze gezondheid?
Sommige principes van MVA lijken willekeurig: ingangen van huizen moeten bijvoorbeeld een bepaalde richting inslaan. Maar in het nieuwe artikel zeggen Lipman en zijn team dat er bewijs is dat het volgen van deze regels leidt tot gelukkigere, gezondere, creatievere bewoners.
Volgens de paper moet de bouwstijl ingezet worden om met name mentale ziektes te voorkomen. Door de stress van huiseigenaren te verlagen en hun slaap te verbeteren, zal er volgens de onderzoekers een domino-effect ontstaan, waardoor buurtbewoners een stuk gezonder en actiever zijn. Waar een persoon woont kan dus zeker invloed hebben op diens gezondheid. Dit geldt voor zowel korte als lange termijn.
Hoe werkt het op kantoren?
Misschien nog intrigerender is het effect op kantoorpanden op onze gezondheid. Een aspect van het onderzoek van Lipman en zijn team richt zich op “zonne-architectuur”. De onderzoekers kijken hoe het ontwerp van een gebouw zijn bewoners op verschillende tijdstippen van de dag blootstelt aan zonlicht.
Het team ontdekte dat veel zonlicht overdag ervoor zorgt dat medewerkers een stuk productiever zijn en zich minder lusteloos voelen aan het eind van de dag. Daarnaast hebben ze minder last van een winterdip. Het wordt maar eens tijd dat bedrijven en werknemers eens goed gaan nadenken over de toekomst van hun werkruimtes. MVA kan helpen bij het inrichten van productievere werkruimtes voor een betere gezondheid.
Hoe een 700 jaar oud boek ons een bizarre wellness-hack leert