Hoe vulkanen kunnen leiden tot een enorme catastrofe
De opwarming van de aarde is de grootste natuurramp die op dit moment gaande is. Toch loert er ook een ander gevaar op de achtergrond volgens wetenschappers. Een waarop we totaal niet voorbereid zijn: vulkanen.
Moeder natuur is onvoorspelbaar. We zien daarom veel natuurrampen niet ver van te voren aankomen. Weten we maar lang van te voren dat er een orkaan aankomt of een aardbeving aankomt, dan kunnen veel levens gered worden. Goed voorbereiden kan ook al levens sparen, maar dan moeten we dat natuurlijk wel doen. Bij vulkanen mag er wel meer actie ondernomen worden.
Oppassen voor vulkanen
De noodklok wordt geluid door twee wetenschappers in het wetenschappelijke medium Nature. Waar volgens hen nu veel aandacht ligt op inslagen van asteroïden, mag de aandacht wat meer op vulkanen liggen. Volgens Michael Cassidy, professor vulkanologie aan de universiteit van Birmingham en Lara Mani, onderzoeker existentiële risico’s bij de universiteit van Cambridge, zijn die kansen honderden keren groter.
We moeten volgens de onderzoekers rekening houden met een zogenaamde superuitbarsting van vulkanen. Hoewel er regelmatig vulkanen uitbarsten vallen die in het niets als een supervulkaan uitbarst. Een super-uitbarsting is er een van een magnitude van 8, wat de hoogste score is op de Volcanic Explosivity Index.
Superuitbarstingen
De laatste keer dat er zo’n superuitbarsting was, dateert alweer van 22.000 jaar geleden. In de recentere geschiedenis was er wel een met een magnitude van 7 in 1815 op de berg Tambora in Indonesië. Hierbij zijn naar schatting 100.000 mensen om het leven gekomen.
Dat aantal doden kwam niet alleen door de gloeiendhete lava, maar juist door de gevolgen van de uitbarsting. As en rook verlaagden de temperatuur met 1 graad Celsius en veel oogsten mislukten. Dat leidde weer tot een hongersnood en uitbraken van ziekten en geweld.
Meer onderzoek voor de gevaren van vulkanen
In het commentaar wijzen onderzoekers op de gevaren. We kunnen vulkanen nu veel beter in de gaten houden dan vroeger, maar toch is van veel vulkanen de geschiedenis niet helemaal bekend. De wetenschappers willen dan meer onderzoek naar regio’s waar weinig gegevens van vulkanen zijn, zoals Zuidoost-Azië.
De wetenschappers vinden dat er te weinig geld gaat naar dat onderzoek, als je het vergelijkt met de bedragen die omgaan in de research naar de astroïden. Ze willen dan ook meer geld omdat de kans op een ramp dus groter is. Dat geld kan bijvoorbeeld ook besteed worden aan een speciale vulkaanwaarnemingssatelliet, voor nog meer en betere monitoring.
Daarnaast moet er ook onderzocht worden wat er precies kan gebeuren tijdens een superuitbarsting. De gevolgen van handel, voedsel en infrastructuur moeten in kaart worden gebracht. Daarmee is men optimaal voorbereid.