Wat gebeurt er met je lichaam als je in de ruimte sterft?
Leven in de ruimte is, voor zover we iets weten over leven in de ruimte, niet hetzelfde als leven op aarde. Dood in de ruimte is dan ook niet hetzelfde als dood op aarde.
Doordat commerciële ruimtevaarten langzaam maar zeker realiteit worden, zullen er steeds meer mensen in de ruimte zijn. Daarom moeten we ook nadenken over wat er gebeurt als er iemand dood gaat in de ruimte.
Ontbinding is een natuurlijk proces op aarde
Wanneer een mens op aarde sterft gaat het lichaam door verschillende stadia van ontbinding. Doordat het hart stopt wordt er geen bloed meer in het lichaam rondgepompt. Na overlijden stopt het bloed dus allereerst met vloeien en begint dit op verschillende plekken in het lichaam te verzamelen door zwaartekracht. Hierna koelt het lichaam af, verstijven spieren, versnellen enzymen, eiwitten versnellen chemische reacties waardoor celwanden afbreken en hun inhoud vrijgeven.
Dit zijn de eerste stadia van ontbinding. We kunnen hier nog even op doorgaan, maar wellicht heb je genoeg gehoord over dit natuurlijke maar toch een beetje gruwelijke proces. En de vraag die we stelden is natuurlijk wat er met je lichaam gebeurt als je in de ruimte sterft.
In de ruimte zijn alle factoren anders
Volgens Tim Thompson, een Applied Biological Anthropology professor aan de Teesside University, zal het gebrek aan zwaartekracht op andere planeten zeker van invloed zijn op het ontbindingsproces. Zeker de eerste fase waarin het bloed stopt met stromen en zich op bepaalde plekken in het lichaam verzamelt, zal beïnvloedt worden door het gebrek aan zwaartekracht.
Op aarde, wanneer een lichaam licht, dan verzamelt het meeste bloed zich aan de achterkant van de benen, billen en op de rug door zwaartekracht. Zonder zwaartekracht verzamelt het bloed zich niet op deze, maar ook niet op specifieke andere plekken. Er wordt namelijk niet door een onzichtbare kracht aan het lichaam getrokken.
De stadia waarbij bacteriën zachte weefsels opeten en celwanden afbreken wordt in de ruimte fors vertraagd, aldus Thompson. Voor deze processen is namelijk zuurstof nodig. Bacteriën hebben zuurstof nodig om goed te functioneren. Wanneer een lichaam in een ruimtepak zit is daar wel zuurstof aanwezig, maar beperkt. Volgens Thompson vertraagt de beperkte zuurstof het ontbindingsproces.
Een andere sleutelrol bij ontbinding op aarde is weggelegd onze aarde zelf. De bodem bevat microben die helpen bij ontbinding wanneer een lichaam wordt begraven. Wanneer er geen microben aanwezig zijn is de kans van het behoud van zacht weefsel op het lichaam groter.
Een lichaam in de ruimte wordt aan compleet andere omstandigheden blootgesteld dan op aarde. Daardoor zal de ontbinding van een lichaam ook heel anders zijn. Hoe anders? Daar komen we over 150 jaar achter, wanneer de eerste mensen leven en sterven in de ruimte.