Wat is kunstmatige intelligentie (AI) en wat kunnen we er precies mee?
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is de afgelopen tijd in een stroomversnelling geraakt. AI is niet meer weg te denken uit ons leven, maar wat is het precies en wat kunnen we ermee?
De ene na de andere AI-dienst duikt op. Denk maar aan chatbots zoals ChatGPT, Bard en Bing Chat, die je vragen beantwoorden, ideeën voorstellen en zelfs kunnen leren programmeren. Daarnaast zijn er diensten die op basis van jouw input plaatjes kunnen genereren, zoals Stable Diffussion, Dall-E en Midjourney. In de toekomst kan dat ook met video’s.
Wat is kunstmatige intelligentie?
De kans is groot dat je in het dagelijks leven gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Naast de bovenstaande – relatief nieuwe – AI-diensten, zijn er bepaalde vormen van AI die we al jaren gebruiken. Kijk maar de seriesuggesties die Netflix je geeft, of naar de antwoorden die Google Assistant je voorschotelt als je een vraag stelt.
Kunstmatige intelligentie kan ons dus helpen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door taken te automatiseren, voorspellingen te doen, informatie te geven en objecten te herkennen. De toepassingen zijn oneindig en hoewel experts er veel ideeën op loslaten, weet niemand waar het precies naartoe zal gaan.
Weak vs. strong AI
Kunstmatige intelligentie houdt in dan systemen of machines onze menselijke intelligentie kunnen nabootsen. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt tussen weak AI en strong AI. De programma’s die we eerder in dit artikel al noemden zijn voorbeelden van weak AI. Ze werken op basis van datasets die ze door mensen is gegeven. Ze doen in feite gewoon wat er geprogrammeerd is.
Bij strong AI ligt dat anders. Het zou zomaar eens kunnen dat kunstmatige intelligentie zo ver wordt doorontwikkeld dat AI straks in staat is om zelfstandig keuzes maken en daarnaar handelen. Mogelijk wordt AI ooit zelfs zelfbewust. AI gaat dan steeds meer op de mens lijken. Zover zijn we nog niet, maar verschillende experts waarschuwen hier al voor.
Onderscheid tussen machine learning en deep learning
Machine learning en deep learning zijn beide een onderdeel van kunstmatige intelligentie, maar verschillen van elkaar. Bij machine learning gaat het erom dat de AI getraind wordt door middel van datasets om voorspellingen te doen of patronen te herkennen. Daarbij gebruikt het kleinere datasets en vertellen wij als mens wat er beter moet.
Bij deep learning probeert de AI het menselijk brein na te bootsen door te leren hoe data gestructureerd moet worden. Hiervoor zijn grote hoeveelheden data nodig. Kunstmatige intelligentie leert hierbij van zichzelf, bijvoorbeeld door fouten in het verleden.
De bizarre toiletrobot die laat zien dat we te lui zijn om onze eigen kont af te vegen