Bluesky moet Twitter de stuipen op het lijf jagen, maar wat is het precies?
Bluesky wordt steeds vaker genoemd als alternatief voor Twitter, en dat is niet gek aangezien steeds meer mensen hun twijfels uitspreken over het platform sinds de overname van Elon Musk. Maar wat is Bluesky precies? We vertellen je alles over het platform. Let’s go.
Vooropgesteld is het goed om te weten dat je (voorlopig) niet zomaar met dit Twitter-alternatief aan de slag kunt. Bluesky werkt namelijk met een wachtrij en invite-codes. Momenteel is het platform vooral gevuld met journalisten en enkele celebs.
Wat is Twitter-alternatief Bluesky?
Op Twitter zijn de afgelopen maanden flink wat veranderingen doorgevoerd. Dat is allemaal te danken (of te wijten…) aan miljardair Elon Musk. Zo zijn de blauwe vinkjes bijvoorbeeld op de schop gegaan en kun je voortaan een (betaald) abonnement nemen op je favoriete twitteraars om toegang te krijgen tot exclusieve content.
Niet iedereen is even blij met de overname van Twitter door Tesla-topman Musk, waardoor socialemediagebruikers massaal uitwijken naar andere platforms. Enkele maanden geleden werd er dan ook veelvuldig gesproken over Mastodon als alternatief, maar die populariteit lijkt inmiddels weer te zijn afgenomen.
Musk en het door hem aangekochte paradepaardje krijgen het er echter niet makkelijker op, want Bluesky is bezig met een opmars als alternatief. De app heeft veel weg van het sociale medium met het blauwe vogeltje, en dat is niet gek als je bedenkt dat niemand minder dan de co-founder van Twitter achter Bluesky zit: Jack Dorsey.
Wat kun je met Bluesky?
Op Bluesky is het mogelijk om berichten met maximaal 300 tekens te delen. Gebruikers kunnen elkaar net als op Twitter (en andere sociale media) volgen, op elkaar reageren en berichten van anderen delen. Verder zijn er twee smaakjes als het gaat om je tijdlijn. Je kunt ‘m vullen met de nieuwste berichten van mensen die je volgt of met berichten op basis van je interesses (een soort For You-pagina dus).
Toch zijn er ook verschillen. Zo is er bij Bluesky sprake van een gedecentraliseerd netwerk. Het sociale medium lijkt dan ook niet alleen op Twitter, maar ook op Mastodon. Gebruikers kunnen (in de toekomst) zelf een server – met eigen regels en moderators – kiezen waar ze zich thuisvoelen. Dat geeft gebruikers meer controle over hoe ze het platform willen gebruiken.
Doordat momenteel (nog) niet Jan en alleman wordt toegelaten op Bluesky, zijn er momenteel slechts 50.000 gebruikers te vinden op het platform. Hoe populair het Twitter-alternatief écht is, zal pas blijken als de deuren wagenwijd worden opgezet voor iedereen. Interesse? Meld je aan voor de gesloten bèta en zet jezelf op de wachtlijst.
Twitter veilig tegen betaling, maar zo omzeil je dat geneuzel