MacKeeper: Wat het is en waarom je het niet moet gebruiken
Advertenties die je vertellen dat je Mac aan een opschoonbeurt toe is en dat je daarvoor best MacKeeper kunt gebruiken. Je komt ze op alle plaatsen op het internet tegen. Zelfs op OMT verschijnen de advertenties wel eens, maar we blokkeren ze meestal.
MacKeeper is al jaren berucht. De software zou een alles-in-een oplossing voor virussen, traagheid en een vervuilde computer moeten zijn. Vaak veroorzaakt het meer problemen dan het oplost, dat is onder andere in talloze topics op het OMT Forum te lezen. We duiken dieper in MacKeeper.
Twijfelachtige advertenties en reviews
Iedere ontwikkelaar wil graag dat zijn software gebruikt wordt. MacKeeper wil dit vooral bereiken door de onderkant van de advertentiemarkt op te kopen. Dat wil zeggen: Vooral agressieve popups en popunders gebruiken.
Daarnaast zijn de ontwikkelaars van MacKeeper meermaals beschuldigd van het schrijven van fake reviews. Al bleef het bedrijf volhouden dat alleen resellers van de software zich hieraan schuldig maakten.
Rechtszaak tegen MacKeeper
Hoewel MacKeeper wel eens malware wordt genoemd, is het dat niet. De werking is wel erg twijfelachtig. Veel gebruikers melden op onder andere het OMT Forum dat hun Mac na het installeren van MacKeeper juist trager is. Of een Mac überhaupt ‘cleaning’ tools nodig heeft is ook nog maar de vraag.
Er loopt sinds vorig jaar een rechtszaak tegen MacKeeper waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het verzinnen van problemen. De software zou altijd aangeven dat er ernstige problemen met een Mac zijn.
Bevindingen in de praktijk
Om te onderzoeken wat MacKeeper nu echt doet, installeerden we het op een schone Mac met een verse installatie van OS X 10.10 Yosemite en op een gebruikte Mac die perfecte werkte en geen problemen vertoonde.
Ook op onze net geïnstalleerde Mac wist MacKeeper de nodige ‘problemen’ te vinden. Om die allemaal op te lossen, moet de software wel gekocht worden. Welke problemen kan een net geïnstalleerde Mac hebben?
MacKeeper kwam met 2,1 GB aan overbodige bestanden. Veelal caches of taalbestanden die verwijderd kunnen worden. OS X leegt zelf om de zoveel tijd zijn caches, bovendien worden die na het legen weer snel gevuld. De te verwijderen taalbestanden zouden meer schijfruimte opleveren, maar om daar nu € 119 voor te gaan betalen…
Op de Mac die dagelijks gebruikt wordt, werden nog meer problemen gevonden. Ook hier wat caches die gewist zouden kunnen worden, maar ook ‘serieuze problemen’ met de prestaties.
Die serieuze problemen bleken vooral wat kleine updates voor applicaties die niet via de Mac App Store geïnstalleerd zijn. Bij de eerstvolgende keer openen van deze apps zou een update automatisch aangeboden worden. Al zou er een bug in een van deze apps zitten, dan worden de systeemprestaties niet serieus slechter. De app zou alleen wat minder goed kunnen werken.
Verder biedt MacKeeper na aankoop nog anti-virus en anti-diefstal aan. Dat laatste houdt de locatie van de Mac in de gaten als deze als gestolen gerapporteerd wordt. Deze functie zit al gratis in OS X en heet Find my Mac.
Na het legen van de door MacKeeper aangegeven caches werd onze Mac overigens trager omdat al die caches opnieuw gevuld moesten worden.
Moeilijk te verwijderen
Software van je Mac verwijderen? Gewoon naar de prullenbak slepen. Volgens recente instructies van de makers is dat bij MacKeeper ook zo. Uit onze test blijkt dat er nog wat bestanden achterbleven. Met behulp van deze handleiding was alles te verwijderen.
Conclusie
MacKeeper is geen malware of een virus, maar een verzameling hulpprogramma’s die voor 99 procent van de OS X-gebruikers overbodig zijn of al in OS X zitten. Bovendien worden de prestaties er niet beter van. De software verkoopt zichzelf vooral heel graag.
Als je last hebt van Adware is AdwareMedic de aan te raden oplossing. Dat is geen commercieel product, maar het werk van een enthousiaste Mac-expert. Bovendien is het gratis.