Waarom je een waterbestendige Android-telefoon niet blind kunt vertrouwen

Tech Sabine Schults 28 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Je Android-smartphone is niet écht waterdicht. Na verloop van tijd is hij mogelijk zelfs helemaal niet meer bestand tegen water. WANT-redacteur Sabine legt je uit waar ze het over heeft.

Smartphonefabrikanten smijten te pas en te onpas met de term ‘waterdicht’, maar dat betekent niet dat er helemaal geen water in je Android-smartphone terecht kan komen. Als je het toestel langer gebruikt of er wat meer druk op komt te staan kan er zomaar water in je toestel terechtkomen. Hoe dat zit, lees je hieronder.

IP-rating

Fabrikanten hangen een IP-rating aan Android-telefoons en iPhones om aan te geven hoe waterdicht en stofbestendig ze zijn. Dit wordt ook wel Ingress Protection genoemd. De IP68-rating die te vinden is bij toestellen zoals de Samsung Galaxy S22 of de Google Pixel 6 is momenteel de hoogste certificering van waterbestendigheid in consumentensmartphones.

De ‘6’ in IP68 stelt dat het toestel volledig beschermd moet zijn tegen stof. De ‘8’ houdt in dat het toestel geen problemen heeft om dieper dan 1 meter onder water te gebruiken. De IP68-rating kan al aan een telefoon worden gegeven door een Android-smartphone 30 minuten lang in een tank met water te houden. Als er daarna geen water te bespeuren is aan de binnenkant, mag het toestel officieel een IP68-stempel krijgen.

Verschil in waterbestendigheid

Smartphonefabrikanten mogen verder hun eigen claims aan de IP68-rating hangen, zolang het toestel maar door de IEC standard 60529-keuring komt. De IP68-rating betekent dat een toestel een diepte van minstens 1 meter aankan, maar een fabrikant mag ook beweren dat het nog dieper kan. Dit verklaart waarom de ene Android-smartphone met IP68-rating op papier langer onder water kan dan de ander. De testmethode kun je trouwens in het filmpje hierboven bekijken.

De verschillende telefoons met IP68-certificering zijn niet daadwerkelijk allemaal even waterbestendig. De iPhone 13-reeks kan volgens Apple met zijn IP68-rating bijvoorbeeld 30 minuten lang een maximale diepte van 6 meter aan. De Galaxy S22 met IP68-rating kan echter maar 1,5 meter diepte aan. De daadwerkelijke waterbestendigheid kan ook nog eens van deze claims verschillen.

Sony Xperia 1 II water Android
Misschien er toch niet mee gaan zwemmen. (Afbeelding: Sony)

Is het wel slim om met je Android-telefoon te zwemmen?

Naarmate je een Android-telefoon (of iPhone) langer gebruikt, neemt de waterbestendigheid van het toestel af. Dit komt omdat de lijm of rubberachtige substantie die gebruikt wordt om alle componenten zo dicht mogelijk tegen elkaar te houden, naar verloop van tijd zijn effectiviteit verliezen. Vloeistoffen in apparaten vallen trouwens zelfs met die hogere IP-ratingen in veel gevallen niet eens onder de garantie.

Hoe langer je de telefoon gebruikt, hoe minder slim het dus wordt om er mee te gaan zwemmen. Ook is het niet verstandig om met je Android-telefoon in de zee te gaan. Het zoute water zorgt namelijk voor veel meer corrosie en oxidatie dan zoetwater. Hierdoor kunnen de lijm en de rubberige substantie om de boel bij elkaar te houden afnemen, maar ook de metalen onderdelen hebben zwaar te verduren.

Gaan we weer: 400 iOS- en Android-apps jatten je data met liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen