Het verschil tussen waterdichte en waterbestendige producten
Waterdichte of waterbestendige producten? Je ziet de termen overal terugkomen bij gadgets, smartphones, schoenen en zelfs zonnebrandcrème. Vaak worden waterdicht en waterbestendig gebruikt als synoniem voor elkaar, maar theoretisch gezien klopt dit niet. Er is wel degelijk een verschil tussen de twee en het is redelijk belangrijk dit verschil te kennen voordat je bijvoorbeeld met je nieuwe smartwatch onbezorgd het zwembad in springt.
Waterbestendige elektronica
Waterbestendigheid kan gezien worden als de mindere versie van waterdichtheid. Allebei de termen geven aan dat het product tegen de inwerking van water kan. Het verschil zit hem in de mate waarin het product bestand is tegen het water. Wanneer we het hebben over elektronische apparaten zoals smartwatches en smartphones betekent waterdicht, dat het apparaat een korte tijd tegen een geringe hoeveelheid water kan. Een smartwatch wordt bijvoorbeeld niet beschadigd door zweet, wanneer je hem aanhoudt tijdens een workout. Ook zou je met een waterbestendige smartphone even snel door de regen kunnen lopen. Het is echter niet aan te bevelen om met waterbestendige wearables onder de douche te gaan.
Waterdicht en IP code
Bij waterdichte apparaten wordt vaak een IP code gegeven, welke de mate van waterdichtheid aangeeft een bepaalt wat er precies met het apparaat gedaan kan worden. De code bestaat uit de letters IP met daar achter twee getallen. Het eerste getal verwijst naar de mate van bescherming tegen binnendringende objecten zoals stof. Belangrijk voor de bescherming tegen water is het tweede getal. Deze kan variëren van 0 tot 9, waarbij 9 de hoogste bescherming biedt.
Met een water beschermingsfactor van 8 kan het apparaat bijvoorbeeld helemaal ondergedompeld worden in water. Hoe lang dit kan wordt doorgaans door de maker van het product zelf aangegeven. Producten met beschermingsfactor 8 kunnen ook dieper dan 1 meter onder water gaan. Ook de maximale diepte waarin het product ondergedompeld mag worden wordt aangegeven door de fabrikant. Dit is doorgaans tot maximaal 3 meter diepte. Vaak wordt ook aangegeven onder welke omstandigheden de bescherming tegen water optimaal werkt. Een overzicht van de verschillende IP codes is te vinden op de website van Conrad.
Verschillende betekenis bij andere producten
Helaas is het verhaal over waterbestendig en waterdicht echter niet afgesloten. Bij verschillende producten variëren de betekenissen helaas. Zo is een waterbestendige zonnebrandcrème in staat je na 40 minuten in het water te zijn geweest, nog steeds te beschermen. Wanneer de crème dit na 80 minuten ook nog doet, is het een waterdicht zonnebrandmiddel.
Niet alleen tegen water moeten smartphones beschermd worden. De ervaring leert dat ze om de één of andere reden ook vaak vallen. Wie zijn smartphone op een unieke manier hiertegen wil beschermen, kan gebruikt maken van één van deze “bijzondere” hoesjes.