Waze verslaat Google Maps nog steeds op dit belangrijke punt
Waze is een handige navigatie-app die de strijd aangaat met Google Maps. Deze nieuwe functie geeft de app een flinke voorsprong.
Als je vaak op zoek bent naar de snelste route of het vermijden van files, ken je waarschijnlijk Waze wel. Deze populaire navigatie-app is al jaren een belangrijke speler op het gebied van verkeersmeldingen, en een grote concurrent van Google Maps. Maar met een nieuwe functie gaat Waze een stap verder.
Deze functie maakt het nog makkelijker om gevaren te melden terwijl je onderweg bent, zonder dat je jouw handen van het stuur hoeft te halen. Grote kans dat het team van Google Maps hier flink de zenuwen van krijgt.
Met deze functie loopt Waze voor op Google Maps
Waze was altijd al dé app als het gaat om verkeersrapportages. Of het nu gaat om ongevallen, wegomstandigheden of snelheidsmetingen, Waze-gebruikers konden deze snel en makkelijk melden. Maar met de komst van Conversational Reporting wordt het nog makkelijker. In plaats van door een lijst met gevaren te scrollen en op knoppen te tikken, kun je nu simpelweg met je stem rapporteren.
Deze nieuwe functie maakt gebruik van Gemini, de AI-functie van Google, om gesproken zinnen om te zetten in verkeersmeldingen. Dus in plaats van âIk wil een ongeluk meldenâ, kun je nu gewoon zeggen: âDit ongeluk zorgt voor enorme vertragingâ, en Waze begrijpt meteen wat je bedoelt.
Wat deze nieuwe functie zo bijzonder maakt, is dat Waze nu nog makkelijker en natuurlijker werkt. Je kunt niet alleen alles handsfree melden, maar de app leert ook van je meldingen. Hoe meer je Conversational Reporting gebruikt, hoe beter de app wordt in het begrijpen van je uitspraken en het correct plaatsen van de gemelde gevaren op de kaart.
In de toekomst zal deze functie alleen maar beter worden, vooral nu Gemini, de AI die Waze aandrijft, langzaam zijn weg vindt naar andere diensten zoals Android Auto, CarPlay en Google Maps.
Zo werkt het
Conversational Reporting werkt simpel: je tikt eerst op de meldknop en zegt daarna wat je ziet. Bijvoorbeeld: âDit is waarom het verkeer zo langzaam gaatâ, voor een ongeluk of âEr ligt een obstakel op de wegâ, voor een object.
De app haalt de belangrijke informatie uit je zin en plaatst het direct op de kaart. Als het niet helemaal duidelijk is, zal Waze je om meer details vragen. Het systeem verbetert zichzelf naarmate je het vaker gebruikt, wat betekent dat de app steeds slimmer wordt.
Deze Waze-functie is momenteel nog in bĂšta en ondersteunt alleen Engels. Maar geen zorgen, er wordt hard gewerkt aan ondersteuning voor meer talen en regioâs. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat Conversational Reporting overal beschikbaar is.