Waarom je nog steeds weinig mensen met Windows 11 tegenkomt
Windows 11 is nu een aantal maanden beschikbaar, maar erg populair is het besturingssysteem niet. Hoe komt dat nou precies? Nou, het is een kwestie van eigen schuld, dikke bult. Het nieuwste systeem van Microsoft heeft, zo blijkt uit extern onderzoek, nu een marktaandeel van 19,7 procent.
Vorige maand was dat nog 19,4 procent, waardoor we dus een stijging opschrijven van 0,3 procentpunt. Ondertussen is het zo dat Windows 10 nog altijd het populairste kindje van de klas is. Windows 10 21H2 heeft namelijk 35 procent van de markt in handen, terwijl Windows 10 21H1 goed is voor 26,4 procent.
Windows 11 nog niet heel populair
Windows 10 is momenteel dus nog steeds goed voor meer dan zestig procent van de Windows-markt. Er staat wel een belangrijke kanttekening bij dit onderzoek. Zo deden er ongeveer zestigduizend pc’s mee aan de enquête. Desondanks komt er toch een probleem aan bod: Windows 11 geniet nog niet de voorkeur bij pc-gebruikers.
Hoe komt dit precies? We komen verschillende problemen tegen. Het grootste probleem is dat Microsoft strenge eisen hanteert voor het installeren van de software. Daardoor vissen een hoop Windows 10-gebruikers meteen achter het net. Je moet vaak een nieuwe computer kopen voor Windows 11 en niet iedereen wil dat.
Klachten over het systeem
En niet iedereen kan dat. Want wereldwijd hebben we last van chiptekorten, waardoor pc’s langer op zich laten wachten en ook vrij snel duurder worden. Daarnaast zijn gebruikers van Windows 11 niet allemaal tevreden over de software. Zo zijn er veel klachten over de nieuwe Taakbalk en het vernieuwde Startmenu.
Bovendien is het zo dat Windows 11 veel meer data doorstuurt naar Microsoft. Gebruikers hebben niet de mogelijkheid het delen van die gegevens uit te schakelen, zoals dat wel kan op Windows 10. Verder worden gebruikers lastig gevallen met notificaties over verschillende Microsoft-diensten, zoals de clouddienst OneDrive en de browser Edge.