Hoe wetenschappers in de toekomst met buitenaardse wezens willen praten
Zijn we alleen in het universum of bestaan er buitenaardse wezens? Het is een vraag die de mensheid al eeuwenlang bezighoudt. Mocht er ooit een dag komen dat we ET ontdekken, dan kunnen we maar beter goed voorbereid zijn. Een nieuw project moet ons daarbij helpen.
De ExoMars Trace Gas Orbiter, een ruimtesonde die in 2016 naar Mars werd gestuurd door het ESA en zijn Russische partner Roskosmos, zoekt al een tijdje naar bewijs van leven op de rode planeet. Afgelopen week stuurde de sonde een teken van mogelijke buitenaardse wezens, zoals ET, naar de aarde.
Kan ET écht naar de aarde bellen?
Als je hoopte op een écht teken van buitenaardse wezens, dan moeten we je teleurstellen. Het radiosignaal dat de ruimtesonde naar de aarde stuurde, is namelijk een wetenschappelijk experiment van SETi. Een Amerikaans instituut dat onderzoek doet naar buitenaardse intelligentie.
Het doel van het project is om ons als aardbewoners voor te bereiden op de dag dat we echt een berichtje van ET zullen krijgen. Dat zegt bedenker Daniela de Paulis van het SETi. De Paulis wil dat we nadenken over wat er zou gebeuren als we een bericht van buitenaardse wezens zouden ontvangen. Ze denkt dat dit de hele mensheid zou kunnen veranderen.
Check hieronder een livestream over het project met Daniela de Paulis:
Puzzel zelf ook mee
Op woensdag 24 mei werd het bericht van onze ‘nep ET’ ontvangen door drie verschillende ruimte-observatoria: de Allen Telescope Array van het SETi in Californië zelf, de Green Bank radiotelescoop in West-Virginia en het Medicina radio-observatorium in Bologna, in Italië.
Teams van elk van de drie observatoria hebben het gecodeerde signaal verwerkt en beschikbaar gemaakt voor alle liefhebbers. Dus als je zelf ook het signaal wil gaan ontcijferen dan kun je dat nu doen via de website van het project. In de komende acht weken zal het SETi een aantal openbare Zoom-vergaderingen organiseren. In de meetings zullen de wetenschappers het hebben over wat de gevolgen voor de maatschappij zijn als we ooit ET vinden.
Hoe Astronomen met een kleine laser buitenaards leven proberen te vinden