Gigantische doorbraak wetenschappers maken Star Wars en Star Trek werkelijkheid

Wetenschap Dennis Mons 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Science fiction staat bekend om veel briljante uitvindingen. Veel daarvan blijven helaas voorlopig fictioneel, maar sommigen worden door wetenschappers daadwerkelijk tot leven geroepen. En geloof of het of niet, de tractor beam die we onder andere kennen uit Star Trek is er Ă©Ă©n van.

Teleporteren, sneller reizen dan het licht, handige hologrammen en vliegende auto’s. Het zijn allemaal prachtige voorbeelden die terug te vinden zijn in science fiction-films, maar waarschijnlijk geen werkelijkheid worden. EĂ©n ziet echter het levenslicht: de tractor beam.

Star Trek tractor beam is ‘werkelijkheid’ geworden dankzij wetenschappers

In zowel Star Trek en Star Wars (maar ook talloze andere science fiction-films) speelt de tractor beam een belangrijke rol. Met de technologie kunnen voorwerpen of ruimteschepen vastgehouden of verplaatst worden.

Hartstikke fictie, zou je denken. Maar niets is minder waar. De tractor beam bestaat wel degelijk. Maar oké, je kunt er (nog) niet meteen een vrachtwagen mee verplaatsen zoals de Enterprise in Star Trek.

star trek, wetenschappers, tractor beam 2
Dit is nu, soort van, een realiteit. (Afbeelding: CBS)

Het was voor wetenschappers al mogelijk om zo’n ‘Star Trek-straal’ te gebruiken als een optische pincet. Toch konden we het effect niet daadwerkelijk zien omdat het zo klein is. Maar daar is verandering in gekomen.

Van micro- naar macroscopisch

In een nieuwe studie die gepubliceerd is in Optic Express hebben wetenschappers te kennen gegeven dat ze een tractor beam hebben ontwikkeld die sterk genoeg is om te zien. De technologie is namelijk in staat om macroscopische voorwerpen te beĂŻnvloeden.

Natuurlijk is de test uitgevoerd in een strenge gereguleerd laboratorium en is het alleen gelukt met een specifiek type grafeen, maar toch.

“Met onze nieuwe aanpak heeft het licht veel meer kracht om iets aan te trekken. Het is zelfs drie keer de ‘lichtdruk’ die gebruikt wordt om een zonnezeil aan te drijven”, aldus de wetenschappers.

Het gaat dus nog wel even duren voordat we het niveau in Star Trek gaan halen. Het team, onder leiding van wetenschapper Lei Wang, is in ieder geval enorm enthousiast. “Onze techniek zorgt nu al voor een trekresultaat over lange afstand zonder contact met het materiaal te hebben. Dat gaat ongetwijfeld handig zijn voor toekomstige wetenschappelijke onderzoeken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen