Hoe WhatsApp actie onderneemt vanwege omstreden beslissing
WhatsApp is veruit de meest gebruikte berichtenapp in Europa. Logisch dus dat de Europese Unie de app scherp in de gaten houdt. Na flinke ophef wijzigt moederbedrijf Meta de plannen voor de berichtdienst op onze continent.
De grote techreuzen liggen in Europa onder de loep. Dat heeft niet alleen te maken met concurrentie, maar ook de veiligheid van de gebruikers. Wie heeft er namelijk toegang tot alle gegevens van de Europeanen? Moederbedrijf Meta wil nu bij WhatsApp de verwarring wegnemen na druk van de Europese Unie.
Verwarring rondom privacybeleid bij WhatsApp
De verwarring ontstond in 2021 toen WhatsApp een nieuw privacybeleid uitrolde. Hierdoor leek het dat automatisch gegevens zouden worden gedeeld met Facebook. Er stond daarin zelfs beschreven dat gebruikers functionaliteiten zouden verliezen als ze niet met het nieuwe beleid akkoord gingen.
Het nieuws zorgde voor veel boosheid en bezorgdheid bij de gebruikers en de Europese Unie. WhatsApp claimde echter dat dit beleid alleen van toepassing zou zijn op bedrijven en niet op gebruikers. Uiteindelijk kwam het zelfs helemaal terug op haar plannen.
Toch was het kwaad al geschiet en de Europese Unie verzocht WhatsApp in een brief om meer duidelijkheid te scheppen over de voorgenomen veranderingen. Gebruikers moesten begrijpen wat Meta precies van plan was.
De Europese Unie is blij met het besluit van Meta
Nu heeft Meta eindelijk die duidelijkheid rondom WhatsApp gegeven. Het heeft enkele wijzigingen aangebracht in het beleid. Gebruikers hebben vanaf nu de mogelijkheid om de overeenkomsten af te wijzen en krijgen daarna geen reminders meer. Bovendien neemt het bedrijf zich voor om beslissingen voortaan beter uit te leggen.
De Europese Unie is blij met de reactie van WhatsApp en schrijft het volgende in een persbericht: “Consumenten hebben het recht om te begrijpen met wat ze akkoord gaan en wat de gevolgen van hun keuzes zijn. Zo kunnen ze beslissen of ze het platform willen blijven gebruiken.”
Kortom, WhatsApp volgt nu de Europese Unie. Gebruikers hoeven nu niet bang te zijn dat Meta de gegevens uit de berichtendienst gebruikt voor zijn andere diensten zoals Facebook en Instagram. Laten we hopen dat dit zo blijft.
WhatsApp werkt nog altijd aan de mogelijkheid om berichten te bewerken