Waarom WhatsApp wil dat je deze versie DIRECT op je telefoon zet
Je doet er goed aan applicaties die je dagelijks gebruikt, zoals WhatsApp, altijd up-to-date te houden. Want het kan zijn dat er problemen optreden wanneer je een tijdje wacht met het downloaden van een onlangs uitgebrachte update. Dat laat een recent opgelost beveiligingsprobleem zien, waar de communicatiedienst last van had.
Wat was er aan de hand? Bepaalde versies van WhatsApp maakten het helaas mogelijk om malafide code uit te voeren op het apparaat van een gebruiker. Die code is afkomstig van een aanvaller die zijn zaken op afstand regelt. En dat kan problemen opleveren waar je totaal niet op zit te wachten als gebruiker van de app.
WhatsApp-app snel updaten
Het gaat om een zogenaamde integer overflow vulnerability. Die term uitleggen is een technisch verhaal. Maar de app vertoont problemen wanneer een variabel van een geheel getal een waarde krijgt die groter is dan de maximale waarde die een het kan hebben. Dat principe hoeft an sich niet te ingewikkeld te zijn.
Alle versies voor versies 2.22.16.12 (Android), 2.22.16.12 (Business op Android), 2.22.16.12 (iOS) en 2.22.16.12 (Business voor iOS) hebben last van dit probleem. Het kan ontstaan wanneer je een specifiek videogesprek ontvangt. Als dat gebeurt, dan installeert de app malware. En dat pakt vaak slecht uit.
Je identiteit gestolen
Want via dergelijke malware kan bijvoorbeeld je identiteit gestolen of gevoelige informatie buitgemaakt worden. Daarom is het dus zaak dat je WhatsApp (en andere apps die belangrijk voor je zijn) updatet wanneer dat kan. Update je nog niet automatisch? Regel dat dan ook meteen even via de app stores.
Daarnaast is er nog een fout aangepakt. Het kan namelijk zijn dat een speciaal gemaakt videobestand ook veel roet in het eten kan gooien. Dit lek is minder kritiek, maar ondanks dat is het goed om te zien dat WhatsApp dergelijke problemen serieus neemt. Met zo veel actieve gebruikers kun je ook eigenlijk niet anders als bedrijf.