Wikipedia geeft zijn desktopversie voor het eerst in tien jaar een make-over
Wikipedia is één van de meest bezochte websites op aarde, omdat die site bomvol handige informatie staat. Daar wordt nog steeds hard aan gewerkt. Waar echter niet hard aan gewerkt wordt, is de desktopwebsite. En nu, voor het eerst in tien jaar, krijgt die desktopsite een make-over, zodat die van het niveau 2020 is.
Wikimedia, de organisatie achter de Wikipedia-website, laat weten dat het team achter de encyclopediewebsite er bewust voor gekozen heeft het design van de website zo te laten zoals we hem nu kennen. De website staat al bomvol informatie dat soms best een hoop kan zijn om tot je te nemen. En het team wilde voorkomen dat bezoekers en gebruikers niet overrompeld zouden worden als het om nieuwe functies gaat. Maar daar komt nu dus verandering in. Het is wel de bedoeling dat de kernidentiteit behouden blijft, maar het design wordt toch wel naar een modern niveau getild.
Desktopversie Wikipedia krijgt nieuw design
Zo kunnen we straks rekenen op een herconfigureerbaar logo, een inklapbaar zijmenu, verbeteringen voor de zoekmachine, de mogelijkheid sneller te kunnen wisselen van taal en een opnieuw ontworpen inhoudsopgave voor elk artikel. Wikimedia laat weten dat het nieuwe zijmenu als eerst uitgerold wordt. In dat menu tref je normaliter willekeurige artikelen, canonical vertalingen en andere talen aan.
Een andere verandering is de focus op geconcentreerd lezen. De maximale regelbreedte wordt breder gemaakt, waardoor je minder afgeleid wordt door dingen om het artikel heen.
De organisatie test momenteel sommige functies al met zogenaamde early adopter Wiki’s, zoals Hebreeuwse Wikipedia, Farsi Wikipedia en Franse Wikipedia. De veranderingen doorvoeren is echter niet zo heel gemakkelijk, zeker niet omdat er zo ontzettend veel pagina’s omgezet moeten worden. Dat gebeurt natuurlijk niet handmatig, maar desondanks is de verwachting dat alles pas eind 2021 afgerond wordt. Wikimedia wil dat mensen de veranderingen geleiding aan meekrijgen, zodat ze niet ineens overrompeld worden met allerlei functies en designelementen die kunnen afschrikken.