Vijf dingen die Windows 11 een stuk beter doet dan Windows 10
Je bent er vast nog niet over uit of je wil upgraden naar Windows 11. Zeker niet gek, want met jou zijn er vele anderen die nog twijfelen.
Windows 11 is al een paar maanden beschikbaar, maar nog steeds niet heel erg populair. Dit heeft verschillende redenen. Het grootste probleem is dat Microsoft strenge eisen hanteert voor het installeren van de software. Hierdoor kun je bijna niet anders dan een nieuwe computer aanschaffen. Toch lijkt het wel de moeite waard, want er zijn flink wat verbeteringen ten opzichte van Windows 10.
Vijf redenen waarom Windows 11 beter is dan Windows 10
De overstap naar Windows 11 is groot, maar zeker niet nutteloos. Dit zijn vijf zinvolle functies waarvan we denken dat ze een upgrade rechtvaardigen. Of je jouw laptop nu gebruikt voor gaming of om te werken: misschien wordt het toch tijd om te switchen.
1. Een interface gericht op productiviteit
Windows-apparatuur lijdt aan een tweedeling: Het is een besturingssysteem voor zowel werk als ontspanning. Windows 10 neigt meer naar dat laatste, terwijl Windows 11 meer geoptimaliseerd voelt voor een werkomgeving. Het menu heeft een stevige rij pictogrammen langs de taakbalk en het startscherm. Dit ziet er misschien niet heel leuk uit, maar helpt je om geconcentreerd te blijven. De interface van Windows 10 voelde daarentegen een stuk drukker en opdringeriger.
De chief product officer van Microsoft, Panos Panay, heeft de neiging om nieuwe apparaten te introduceren in de context van “flow” en “focus”. Hoewel gameliefhebbers hier niet blij van worden, zijn er ongetwijfeld veel mensen die hier veel aan hebben.
2. Betere ordening van de instellingen
Als je voor een aanpassing in de instellingen moet duiken, ben je enorm afhankelijk van het ontwerp van het menu. Het nieuwe Windows 11-menu maakt het gelukkig een stuk makkelijker om te vinden wat je nodig hebt. Dit Instellingenmenu maakt niet alleen gebruik van de standaard navigatie aan de zijbalk. Dankzij een nieuw navigatiesysteem bovenaan het scherm kun je nu ook vrij eenvoudig veranderen van categorie. Elke categorie bevat een eigen overzichtsscherm, met zijn eigen grafische elementen.
3. Snap-View
Dit is sinds het begin een kleine, maar belangrijke verbetering van Windows 11. De aanpassing is vooral belangrijk, omdat steeds meer mensen gebruik maken van een externe monitor. Met de verbeterde Snap-View kun je een venster vastmaken door het pictogram naar de rechterbovenhoek van het venster te slepen. Vervolgens heb je keuze uit verschillende kleine sjablonen, zodat je jouw scherm efficiënt kunt ordenen. De rest van je display kan worden gebruikt om de andere vensters in te delen.
4. De nieuwe Windows 11 Media Player
Niet veel bijgewerkte Windows 11-native apps zijn per definitie een verbetering. Windows Media Player is dit ongetwijfeld wel. Na het pensioen van Groove Music is Media Player ontwikkeld als nieuwe app om audio en video af te spelen. De media-app heeft een aantal interessante features, waaronder het maken van afspeellijsten en de optie om muziek over te zetten op een cd. Er is zelfs een langverwachte equalizer. De nieuwe Media Player maakt geen deel uit van Windows 10.
5. DirectStorage en AutoHDR
We zijn voorzichtig optimistisch over de nieuwe DirectStorage, een gaming feature die de laadtijd flink zou kunnen verlagen. DirectStorage is beschikbaar op Windows 11, maar er is nog geen enkele uitgebrachte Windows-game die het ondersteunt. Daar moeten we dus nog even op wachten.
Windows 11 introduceert doodenge feature die niemand ooit mag gebruiken
Toch lijkt DirectStorage een relatief veilige investering. Windows-gamers zijn enthousiastelingen, en er zullen ongetwijfeld games verschijnen die wel werken met de optimalisator. Als dit van de grond komt zou het wel eens een kantelpunt voor Windows 11 kunnen zijn. Hoewel Windows 10 binnenkort ook DirectStorage krijgt, zal het in mindere mate beschikbaar zijn.