Xiaomi 15 Ultra is net ultra genoeg (review)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FIMG_7346.jpg)
De Xiaomi 15 Ultra is het topmodel van de Chineze maker, maar kan het zich meten met een titaan als de S25 Ultra?
Wanneer je als smartphonemaker de term Ultra in de naam stopt, dan mag je de verwachtingen meteen bijschroeven naar een hoog niveau. Dat is ook wat Xiaomi wil met de 15 Ultra. Dit nieuwste model is volgens Xiaomi zelf dé smartphone voor fotografen, maar hoe zit dat in de praktijk.
Want-redacteur Ruan Moleman heeft de afgelopen weken de Xiaomi 15 Ultra gebruikt om te kijken of dit zowaar de ultieme camera-telefoon is.
Een joekel van een camera-eiland
Een belangrijk ding om te onthouden is dat deze telefoon 1.500 euro kost. Met die prijs mag je het gerust vergelijken met andere titanen zoals de Samsung Galaxy S25 Ultra en de iPhone 16 Pro Max. Hoewel die telefoons beide uitstekend presteren op het gebied van camera, wil Xiaomi daar met de 15 Ultra met kop en schouders bovenuit steken.
Dat doet de 15 ultra vrij letterlijk door uit te steken. De telefoon is erg opvallend door zijn gigantische cirkelvormige camera eiland. Meermaals ben ik door vrienden gevraagd wat ik in vredesnaam voor telefoon bij me had. Zelfs als hij plat op een tafel lag viel het mensen op dat de 15 Ultra dusdanig schuin ligt.
Het gigantische camera-eiland zorgt er ook voor dat de telefoon wat zwaarder aan de bovenkant is, maar tegelijkertijd kan je je vinger fijn laten rusten onder de rand van de camera. De rest van de telefoon bestaat uit een stevig, titanium geraamte wat de telefoon lekker stevig en premium aan laat voelen. Deze telefoon voelt soms als een gewichtig camerasysteem, maar presteert het ook zo?
Zoomen op hoog niveau
Het camerasysteem aan de achterkant bestaat uit vier lenzen. De drie hoofdlenzen zijn allemaal 50 megapixel en bestaan uit een main lens, een ultrawide en een telelens met een optische zoom van 3x. Alle drie de camera’s presteren eigenlijk bijzonder goed en snel in daglicht. Het wisselen tussen de camera’s levert soms wel even een sprong in kwaliteit op, maar wat opvalt is dat de kleuren vrij consistent blijven tussen de drie camera’s.
Vooral de 3x telelens is erg leuk om te gebruiken. Niet allen om dingen op afstand vast te leggen, maar ook gewoon om een goed diepteveld te krijgen voor bijvoorbeeld portretten. Gezien de camera’s in samenwerking zijn gemaakt met Leica, kan je kiezen tussen twee door Leica-gemaakte stijlen: authentic en vibrant. In onze testen verschillen ze niet heel veel van elkaar en komt is de keuze vooral een kwestie van voorkeur.
De ster van de show is toch wel de nieuwe lens van het viertal. Xiaomi heeft namelijk de periscoop-lens van de 15 Ultra een upgrade gegeven naar maar liefst 200 megapixel op een optische zoom van 4,3x. Digitaal kan je tot 120x gaan, al zijn de beste resultaten tussen de 10x tot 30x te vinden. Die 200 megapixels zijn fijn, maar niet merkbaar beter dan de 50 megapixel-versie van vorig jaar, wat het lastig maakt om het een ware upgrade te noemen.
Zelfs de hoofdcamera heeft een grote sensor die een aardig strak diepteveld heeft. In de portretmodus worden gezichten goed herkend, maar dat maakt de selfiecamera niet super bijzonder. Net als de ultrawide kunnen deze twee lenzen zich niet meten met die van Samsung of Apple. Waar het dan juist wel weer goed in is, is nachtfotografie. Zowel de zoom-lenszen als de hoofdcamera laten verrassend veel licht binnen, zolang je de telefoon stilhoudt.
Soepel, maar beperkt
De Xiaomi 15 Ultra wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Elite-chip van Qualcomm. Deze chip zit eigenlijk in alle high-end vlaggenschepen en is perfect voor zware taken, multitasken en, jawel, AI-taken. Doordat het niet een andere chip is als andere dure telefoons merk je ook niet per sé betere prestaties dan bij de concurrent.
Dat ontneemt niet hoe vlekkeloos de telefoon door alle apps vliegt. Xiaomi gooit bovenop Android nog een eigen softwarelaag genaamd HyperOS. De laag heeft erg veel weg van iPhone en wordt bijgestaan door mooie animaties en glazige overlays. Toch ontbreken er wel veel opties om de telefoon te personaliseren. Deze opties worden juist veel toegevoegd op telefoons van de concurrentie, terwijl je hier juist meer vastzit aan wat Xiaomi wil.
De hele dag
De Xiaomi 15 Ultra is ‘gewoon’ een topmodel dat net zo goed als de rest presteert. De Snapdragon 8 Elite-chip zorgt samen met de 5410 mAh-batterij voor een batterijduur waar je U tegen zegt. Bij normaal gebruik ga je met gemak een hele dag mee. Misschien zelfs twee als je niet je helderheid op de hoogste stand hebt staan.
Als je dat wel hebt, dan geniet je van 6,7 inch aan pixels met een WQHD+-resolutie. Het scherm kan met zijn 3200 nits nog helderder worden dan zijn voorganger of andere apparaten in het topsegment. In direct zonlicht is het scherm perfect leesbaar en kleuren zijn lekker fel, soms zelfs iets te fel. Het neemt een iets te grote afstand van realistische kleuren. Hierdoor het net iets onder de concurrenten komt te liggen qua kwaliteit.
Xiaomi 15 Ultra
Xiaomi
Pluspunten
- Uitstekende camera's
- Super vloeiend
- Helder scherm
- Batterijduur
- Bouwkwaliteit
Minpunten
- Beperkende software
- Zwaar camera-eiland
- Onverantwoorde prijs
De Xiaomi 15 Ultra weet stiekem weinig te verbeteren van zijn voorganger of van concurrenten. Dat houdt de telefoon echter niet tegen om een topmodel te zijn. Met het bizar heldere scherm, topprestaties door de chip en een batterij die soms twee dagen meegaat is het gewoon een uitstekende keuze. Het camerasysteem is een van de beste van alle Android-telefoons, zij het niet voor de gigantische prijs.