[PREVIEW] Xiaomi Mi Note 10: megapixelrace ronde twee
Vijf camera’s, vier flitsers en 108 megapixel. Qua cijfers wint de camera van de nieuwe Xiaomi Mi Note 10 het in ieder geval makkelijk van alle andere smartphones op de markt. Maar vertalen die cijfers zich goed naar de praktijk en is de Note 10 verder een goed toestel? WANT zocht het uit bij het launch-event van Xiaomi in Madrid.
Dat de Xiaomi Mi Note 10 het vooral van zijn camera moet hebben moge duidelijk zijn. Nooit eerder stopte een fabrikant een 108-megapixelsensor in een smartphone. En nog nooit zaten er zoveel verschillende camera’s achterop een telefoon. Toch zijn die camera’s zeker niet het enige dat de Mi Note 10 te bieden heeft. Verder heeft ‘ie bijvoorbeeld een indrukwekkende 5260mAh-accu met supersnellaadfunctie, een 6,5-inch amoledscherm en een strak ontwerp.
De tekst gaat verder onder de video. Altijd op de hoogte blijven van video’s van WANT? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal!
Megapixelrace 2.0
Jaren geleden was er een grote wedloop gaande om maar zoveel mogelijk megapixels in een telefooncamera te stoppen. Het hoogtepunt? De Nokia 1020 met zijn 41-megapixelcamera. Daarna leek de race voorbij en schommelde het aantal megapixels in de meeste topsmartphones tussen de 12 en 16. Inmiddels lijken we in de tweede etappe van de megapixelrace verzeild geraakt en pakt Xiaomi met de Mi Note 10 de koppositie. De score? 108 megapixel.
Wat heb je daar aan, vraag je je misschien af? In ieder geval kun je een ruim vier meter hoge foto van je kat printen, zo demonstreerde Xiaomi op het launch-event. Zinvoller is dat je heel veel detail in je foto’s hebt en er ver op kunt inzoomen. Hoewel dat in sommige situaties handig is, is de eerder genoemde 12 megapixel voor het meeste gebruik ruim voldoende.
De vraag is dus: zien de foto’s van de Mi Note 10 er op klein formaat net zo mooi uit als die van de huidige toppers van de cameramarkt? Het is te vroeg om die vraag te beantwoorden. Ik kan in ieder geval wel zeggen dat ik nog niet omvergeblazen ben door de kwaliteit van de Mi Note 10. Maar met een grote sensor die standaard vier pixels samenvoegt voor een 27-megapixelfoto heeft de Mi Note 10 in ieder geval wel potentie. Ook de nieuwe nachtmodus die op basis van RAW-bestanden werkt klinkt interessant. Wordt vervolgd…
Vijf camera’s
Naast de 108-megapixel hoofdcamera zitten nog vier lenzen: een 12-megapixel 2x zoomlens, een 5-megapixel 5x zoomlens, een 20-megapixel groothoeklens en een 2-megapixel macrolens. Die bieden ongekende flexibiliteit en zorgen ervoor dat je tot 5x optisch kan zoomen en tot 10x hybride zoom hebt. Digitaal zoomen kan tot 50x.
Ik moet wel zeggen dat die ingezoomde foto’s duidelijk minder zijn dan de foto’s zonder zoom. Ze lijken vaak een te hoog contrast te hebben waardoor ze er onnatuurlijk uitzien en details verloren gaan. In sommige gevallen kan het dus beter zijn om een 108-megapixel foto te schieten en daar later een uitsnede van te maken.
Op videovlak heeft Xiaomi ook goed zijn best gedaan. Los van 4K-video’s die je op allerlei zoomniveau’s kunt schieten, heeft Xiaomi een aantal interessante extra’s toegevoegd. Zo kun je super slow-motion macro video’s maken en is er een vlog-modus die een aantal korte filmpjes aan elkaar plakt.
Verder heeft de Mi Note 10 een nieuwe videostabilisatie, die volgens Xiaomi goed genoeg is om de smartphone als een heuse actioncam te laten dienen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens; hoewel het beeld inderdaad stabiel is zie je wel de nodige vervormingen als gevolg van de stabilisatie.
Heerlijke accu, prima prestaties
Het tweede grote speerpunt van de Mi Note 10 is zijn 5260mAh-accu. Een erg grote batterij die er hopelijk voor zorgt dat je anderhalve dag met de smartphone kunt doen. Hoe lang die batterij het echt volhoudt kan ik je nog niet vertellen: daarvoor moet ik het toestel langer gebruiken.
Wat ik wel kan vertellen is dat de smartphone een 30W-snellaadfunctie heeft die de accu in 65 minuten vol zou moeten krijgen. Top! Daar staat tegenover dat je ‘m helaas niet draadloos kunt opladen.
Onder de motorkap ligt een Snapdragon 730G-chipset. Dus niet de Snapdragon 855 die we in andere vlaggenschepen van Xiaomi gezien hebben, maar nog steeds een snel beestje. Ik kan niet anders zeggen dan dat de Mi Note 10 aanvoelt als een razendsnelle smartphone.
Mocht je niet genoeg hebben aan de standaard 6GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte, dan kun je terecht bij de Mi Note 10 Pro. Die kost €100 extra en heeft 8GB werkgeheugen en 256GB opslag. Bovendien heeft de Xiaomi Mi Note 10 Pro een betere achtdelige lens voor de 108-megapixelcamera, hoewel ik niet durf te zeggen in hoeverre dat in de praktijk een verschil maakt qua fotokwaliteit.
Nieuwe MIUI
Samen met de Mi Note 10 lanceerde Xiaomi ook een nieuwe versie van de MIUI: MIUI 11. Nog steeds gebaseerd op Android 9, maar aan een update naar Android 10 wordt gewerkt volgens Xiaomi. Deze nieuwe versie van de MIUI is vooral wat strakker geworden en heeft een aantal leuke foefjes gekregen. Denk aan een dark mode, een allways-on-display en natuurgeluidjes als wekker en ringtones.
Het is er zeker op vooruit gegaan, maar de MIUI is vooral ook nog steeds de MIUI. Dat wil zeggen: een Androidschil die mijns inziens wat functies mist. Zo is er geen hoofdmenu en zijn de instellingen vrij onoverzichtelijk. Een ander dingetje is dat de Mi Note 10 met nogal wat bloatware komt. Het toppunt daarvan: twee verschillende versies van het spelletje Bubble Pop. Huh!?
Bekend ontwerp
Ontwerptechnisch is de Mi Note 10 mooi, maar niet bijzonder origineel. Hij lijkt wel erg op een zeker toestel van Huawei; zelfs de kleuren lijken erop geïnspireerd. Gelukkig is ‘ie wel erg goed afgewerkt en ziet hij er fraai uit. De Mi Note 10 is niet waterdicht, maar heeft wel een audiojack en een vingerafdrukscanner onder het scherm. Hij is aan de dikke kant, maar dat heeft natuurlijk alles met die camera’s en batterij te maken en vind ik niet echt storend.
Dat scherm is aan de randjes gebogen en heeft een kleine druppelnotch. Het is een 6,5 inch groot amoledpaneel. Dat betekent mooie kleuren en een hoog contrast. Toch ben ik niet alleen maar positief over het scherm: de helderheid is aan de lage kant en dat kan buiten in de zon een probleem zijn.
Xiaomi Mi Note 10 preview conclusie
Xiaomi pakt het met de Mi Note 10 wat anders aan dan veel andere fabrikanten. In plaats van de beste camera voor te behouden aan het beste toestel, draait de Mi Note 10 helemaal op de camera en blijft hij op andere puntjes achter. Denk aan de iets tragere chipset, het iets mindere scherm en het gebrek aan draadloos laden.
Op zich is dat een slimme tactiek. Zo kan Xiaomi het toestel relatief betaalbaar houden: hij kost €549. Als de camera inderdaad zo indrukwekkend is als Xiaomi belooft, is het voor dat geld zonder twijfel de beste cameratelefoon. De gigantische batterij is dan een mooie extra, en de rest van het toestel is gewoon ruim voldoende.
Of die camera inderdaad zo goed is, durf ik nu nog niet te zeggen. Mijn eerste ervaringen zijn goed, maar zeker ook niet verbluffend. Het nadeel van die sterke focus op de camera is dat er weinig overblijft om het toestel overeind te houden mocht die camera toch tegenvallen.
Ik kan op basis van deze preview dan ook niet anders concluderen dat de Xiaomi Mi Note 10 een erg interessant concept is, maar dat een volledige review moet uitwijzen of hij de moeite waard is.