[REVIEW] Young Wallander is de oude (gelukkig) niet
Een van de grootste releases op Netflix deze maand is Young Wallander. Wat kun je ervan verwachten? Wij kijken de serie en geven je het antwoord.
Het is al een lange tijd geleden dat we iets van Kurt Wallander hoorden. Hij is een van de grote Scandinavische inspecteurs waarvan een crime-serie is gemaakt. Het verhaal over de speurneus is bedacht door de Zweedse schrijver Henning Mankell die inmiddels een aantal jaar niet meer onder ons is.
Young Wallander vs. Old Wallander
Het bijzondere aan Wallander is dat er al verschillende series over hem zijn gemaakt. Zowel door de Zweedse omroep als de BBC. Nu komt Netflix met een nieuwe serie over de inspecteur al is deze anders dan zijn twee voorgangers. In deze serie is Kurt Wallander nog jong, terwijl hij in de andere series gepokt en gemazeld is. Hij is dan ook totaal anders in die series. Waar hij het later niet zo nauw neemt met de regels, vrij cynisch is en van opera houdt, komt hij in de Netflix-serie net uit de schoolbanken. Hij houdt zich aan de regels en heeft een hekel aan opera. Wat wel overeenkomt is dat hij van zijn liefdesleven een ramp maakt.
Eigenlijk is het niet zo raar dat de Wallanders zo verschillen. In Young Wallander zien we namelijk wat voor een invloed de gebeurtenissen in zijn nog jonge carrière hebben op zijn leven. De serie neemt je echter niet bij de hand naar de oude Wallander en dat is wel zo fijn. Je hoeft namelijk de oude series niet gezien te hebben om de nieuwe Netflix-hit te begrijpen. Je kunt het vergelijken met Inspector Morse. Die detective kreeg met Endeavour al eerder een serie over zijn jonge jaren.
Donker
Young Wallander is een vrij rauwe serie die wat noir-elementen heeft. De settingen in de Zweedse stad Malmö zijn vrij donker en laten ook de donkere kant van de maatschappij zien. In de serie staan verschillende moorden en aanslagen centraal die de multiculturele samenleving van de stad flink onder druk zetten. Daarmee heeft de oude misdaadserie een modern nieuw jasje heeft gekregen. Het is daarom ook enorm verfrissend vergeleken met oude crime-series. Het toont door de multiculturele samenleving en extremisme te tonen ook lef.
Een gemiste kans
Toch zijn er wel wat mitsen en maren op te noemen over Young Wallander. Het meest jammere is, dat hoewel de serie een aantal Zweedse castleden heeft, er Engels wordt gesproken in Malmö. Het is dan nog irritanter dat alle bordjes in het politiebureau en wat Zweedse elementen wel nog aanwezig zijn. Netflix had er goed aan gedaan om de serie gewoon in het Zweeds op te nemen. De streamingdienst heeft zelf al bewezen dat goede content in de originele taal goed scoort, denk bijvoorbeeld aan Narcos, La Casa de Papel en Dark.
Een andere teleurstelling is misschien wel het eind. Zonder te veel verklappen eindig je toch op de bank met een wat unheimisch gevoel. Het heeft een nare nasmaak. Tegelijkertijd biedt het hoop op een nieuw seizoen, want het hele verhaal is nog lang niet vertelt. Het is dan ook geen slecht eind zoals Game of Thrones maar slechts een irritante cliffhanger. Een nieuw seizoen van de serie zien we dan ook graag zitten, want het verhaal, de setting en de hoofdrolspelers zijn van een goed niveau. Young Wallander is dus zeker een aanrader wat ons betreft!
Wil je meer misdaadseries kijken op Netflix? Wij hebben de belangrijkste die deze maand uitkomen op een rijtje gezet!