Spotify vs YouTube Music: de echte strijd der streamingdiensten?
We hebben een keur aan muziekdiensten waar we uit mogen kiezen. Apple Music en Spotify zijn er perfecte voorbeelden van. Maar stiekem is YouTube Music wellicht de beste optie. Althans, als het aan een nieuwe functie ligt.
We betalen ons scheel aan muziek en soms is het lastig om door de bomen het bos te zien. Nu ineens springt YouTube in de strijd met een tabblad met een afspeellijst. Het is beschaafd en niet opdringerig. Sterker nog: het is beleefd. YouTube Music heeft slechts 50 miljoen gebruikers, maar daar komt gerust verandering in.
YouTube Music is veel beleefder dan Spotify
Het intrigerende aan YouTube Music is het feit dat het zeer nette opties geeft voor nieuwe muziek door middel van drie aanmoedigingen. Deze komen subtiel tijdens het luisteren, bovenin je scherm, in beeld. We zijn sowieso gewend dat de videodienst ons video’s voorschotelt, maar bij muziek pakt Google het dus net even anders aan.
In de bovenhoek krijg je namelijk meer muziek te zien van een bepaalde muzikant waar je naar luistert. Daarnaast is het makkelijk om een bepaald nummer meteen in je afspeellijst te zetten. Kind kan de was doen.
Grote test
YouTube’s nieuwe functie is echter nog een experiment. Maar het zou de videodienst ineens een grote speler kunnen maken in de muziekwereld. Het is dankzij deze optie veel makkelijker om nieuwe deuntjes te vinden.
Spotify heeft als groot nadeel dat het zelden nieuwe muziek levert, tenzij je mixes of radio luistert. Het valt dan ook te verdedigen dat het minder opdringerig is. YouTube wil daar verandering in brengen, maar dan wel in kleine stapjes.
Het is niet voor het eerst dat YouTube stoeit met zulke functies, maar schijnbaar was de uitpak niet naar tevredenheid. Desalniettemin hopen we dat het bedrijf het volhoudt, aangezien het aanbod van unieke muziek op YouTube ongeëvenaard is. Spotify en Apple Music mogen dan veel licenties in handen hebben, maar YouTube is karaoke ten top.
Wanneer de dienst deze nieuwe feature uit gaat brengen is onbekend, maar het moge duidelijk zijn dat elke manier om nieuwe muziek te ontdekken welkom is. Beetje zoals radio?