Neurie een nummer en YouTube weet precies welk liedje je zoekt
Het vinden van een liedje zou op Youtube weleens verdraaid makkelijk kunnen worden. Zelfs als een persoon een nummer neuriet, zou het platform weten wat het is. WANT-redacteur Dennis Mons kan niet wachten, aangezien hij vrijwel elke dag met oorwurmen moet dealen.
Oorwurmen, ik heb er vaak ‘last’ van. Dan word ik ‘s ochtend wakker met idioterie zoals Last Christmas van Wham, Het Meisje met de Prei of Zwemmen in Bacardi Lemon. En nee, dat is niet muziek waar ik normaliter naar luister.
Youtube biedt soelaas als je het écht wilt weten
Mijn ‘breinjukebox’, zoals ik het fenomeen liefkozend noem, heeft vaak ook wel eens een ochtenddiedeltje waarvan ik echt niet weet was het is. Ik weet het loopje, ik weet het refrein, maar de artiest en zelfs de tekst kan ik niet opkomen.
Youtube is aan het experimenteren met tech die je daarbij helpt. Het zou in staat moeten zijn een nummer op het platform te vinden door je oorwurmen tegen je Android-telefoon of -tablet te neuriën.
Op zich niets nieuws, want Google Zoeken en de Google Assistent boden die functie al, maar zaten er wel vaak naast en moest je tien seconden neuriën, zingen of fluiten. (Nee Google, het is niet Sieneke met Ik Ben Verliefd, Sha-la-lie, sha-la-la.)
Youtube heeft nu wel een groot voordeel. Google kan zijn AI, Bard, gebruiken om deze functie écht slim te maken. Nadat je drie seconden een liedje hebt ge-mmmMMMmmm’d zou Youtube je direct zoekresultaten moeten laten zien. Hieronder vallen officiële kanalen, ‘user generated’ kanalen, of Shorts.
Je oorwurmen moeten wachten op hun beurt
Google/Youtube loopt wat dat betreft wederom op de concurrentie voor. Apple kocht in 2018 Shazam, een service die ook liedjes kan opsporen, maar de mogelijkheid om op die manier een nummer te vinden, blijft uit. Nu Youtube erbovenop springt is de kans aanwezig dat ook Apple overstag gaat.
Omdat de functie, die nog geen naam heeft, in de experimentele fase zit, rolt Youtube het zeer langzaam uit. Daarnaast werkt het vooralsnog alleen op Android-apparaten zoals je telefoon of tablet. Het is nog niet bekend of je je kunt inschrijven om het te testen.
Het luisteren naar muziek op Youtube vind ik overigens nog steeds middelmatig. De compressie is best belabberd, zeker met een goede geluidsinstallatie of headset. Dan kies ik liever voor Spotify, Apple Music of zelfs Tidal. Maar hey, als ik er inderdaad achter kan komen dat oorwurmen om 06:15 ‘s ochtends, zoals bijvoorbeeld Popcorn van Hot Butter, waren… Arghhhh. Nog steeds tergend.
Waarom liedjes in je hoofd blijven hangen (en wat je eraan doet)