Zo lang gaat de batterij van een elektrische auto echt mee
De batterij is het hart van elke elektrische auto. Het liefst blijft hij zo lang mogelijk gezond, maar hoe lang gaat hij precies mee?
Het is geen geheim dat je voor een elektrische auto flink in de buidel moet tasten. Dat komt voornamelijk door de kosten van de lithium-ion batterij. Veel bestuurders zijn daarom erg zuinig op hun accu, zodat hij niet hoeft te worden vervangen.
Nu steeds meer mensen elektrische auto’s omarmen, krijgen we gelukkig een steeds beter idee van hoe lang die batterijen eigenlijk meegaan. Daarom kunnen we je nu al een goede schatting geven.
De voor- en nadelen van de batterij van je elektrische auto
Bijna elke elektrische auto die je bij een dealer tegenkomt, maakt gebruik van een lithium-ionbatterij. Veel fabrikanten zweren bij deze batterij, omdat ze een hoge energiedichtheid hebben. Dat houdt in dat de accu een grote hoeveelheid energie in een redelijk kleine massa kan opslaan.
lithium-ionbatterij hebben ook andere voordelen. Zo hebben ze een constante spanning en hebben ze geen periodieke ontlading nodig. Maar er zijn ook een aantal belangrijke nadelen. Denk aan hoge productiekosten en de vervuiling tijdens het delven van materialen.
Om de nadelen van lithium-ionbatterijen aan te pakken, hebben autofabrikanten slimme software ontwikkeld die de batterijstatus beheert, inclusief koeling en verwarming. Dit helpt de batterij efficiënter te werken. Of het nu vriest in Noorwegen of brandend heet is in Texas.
De Audi Q6-tron heeft bijvoorbeeld, in vergelijking met eerdere modellen, een kleinere lichtere batterij met minder cellen. Dat betekent dat er minder zeldzame materialen nodig zijn en Audi kan ze ook nog eens sneller bouwen. In ongeveer de helft van de tijd.
Zo lang gaat de batterij ongeveer mee
De levensduur van je batterij van je elektrische auto hangt van verschillende factoren af. Zo kunnen het materiaal en de kwaliteit van de accu een flinke rol spelen in hoe lang je ervan kunt genieten. Maar jijzelf bent ook schuldig als de batterij vroegtijdig het loodje legt. De manier waarop we rijden kan ook invloed hebben op je batterij. Daar vertellen we je zo meer over.
De meeste fabrikanten bieden momenteel garanties van minstens acht jaar of 160.000 kilometer op de batterijen van elektrische auto’s. Tesla garandeert bijvoorbeeld een batterijduur van minstens acht jaar met dekking tot 160.000 kilometer, inclusief degradatie van de batterij. Als de capaciteit van de accu onder een bepaald niveau zakt, wordt deze gratis vervangen.
Uit peilingen van het Amerikaanse ministerie van Energie blijkt dat de huidige batterijen van elektrische auto’s veel langer meegaan dan hun garantieperiode. In normale omstandigheden werken ze zo’n 12 tot 15 jaar. Maak je dus vooral geen zorgen over de batterij van je EV.
Dit kun je doen om de batterij van je elektrische auto gezond te houden
We zeiden het al. Jijzelf kan heel veel doen om je batterij fit te houden. Als je er goed voor zorgt, gaat hij langer mee en haal je er meer plezier uit. Zo is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning van jouw elektrische auto te checken. Als je banden niet goed zijn opgepompt, moet de EV meer energie uit de batterij leveren om te blijven rijden.
Daarnaast wil je het liefst zo min mogelijk snelladen. Het is natuurlijk een geweldige uitkomst, maar het kan ervoor zorgen dat de batterij warmer wordt en sneller slijtage oploopt. Natuurlijk is een snellader heel handig in veel situaties. Probeer het gewoon zo min mogelijk te doen.
En tot slot, rijd een beetje normaal. Als je agressief rijdt, is dat net als bij een benzineauto niet goed voor de motor. Probeer dus je irritaties en frustraties in toom te houden en houd een veilige rijstijl aan. Zo kom je niet alleen veilig thuis, maar help je de batterij ook een handje.
De meest voorkomende fouten die elektrische auto-eigenaren maken