Alles wat je moet weten over terugleverkosten van zonne-energie
Wie zonne-energie opwekt krijg meestal ook te maken met terugleverkosten. Dit wil je er allemaal graag over weten.
Zonne-energie is een groene manier om stroom op te wekken. De technologie is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook lekker voor de portemonnee. Door zonnepanelen te installeren, kun je namelijk elk jaar besparen op je energierekening. Helaas moet je ook rekening houden met terugleverkosten.
Terugleverkosten voor zonnepanelen zijn de kosten die je energieleverancier rekent wanneer je de stroom die je zelf opwekt teruglevert aan het net. Dat betekent dus dat je extra betaalt als je zelf stroom opwekt. Maar hoe werkt het precies? Wij nemen het even met je door.
Zo werken de terugleverkosten van zonne-energie
Bijna geen enkel huishouden met zonnepanelen gebruikt alle stroom die de panelen opwekken. Op een warme zomerdag wek je bijvoorbeeld meer stroom op dan je nodig hebt. De stroom die je over hebt gaat dan terug naar het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling moet de energieleverancier jou dezelfde prijs betalen voor de stroom die je terugstuurt als voor de stroom die je gebruikt.
Maar omdat de prijs van stroom vaak laag is wanneer er veel zonne-energie wordt teruggeleverd, kost dit de energiemaatschappijen veel geld. Daarom brengen veel energieleveranciers extra kosten in rekening voor het terugleveren van deze stroom. Deze terugleverkosten kunnen bijvoorbeeld administratiekosten zijn of kosten voor het gebruik van het netwerk.
Er zijn verschillende manieren waarop de terugleverkosten voor zonne-energie worden berekend. Zo rekenen sommige energieleveranciers, zoals Coolblue Energy en Greenchoice, hogere vaste leveringskosten voor klanten met zonnepanelen.
Daarnaast hanteren bedrijven zoals Vandebron en Essent een staffelmodel waarbij je maandelijks een bedrag betaalt dat stijgt naarmate je meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. Andere leveranciers, zoals Eneco en Engie, rekenen een vast bedrag per teruggeleverde kilowattuur, ongeacht hoeveel je netto teruglevert.
Hoe beperk je de extra kosten?
Als je terugleverkosten wilt vermijden, begint dat bij het vergelijken van energiecontracten. Kijk goed naar de regels van verschillende energiemaatschappijen en weet hoeveel zonne-energie je teruglevert. Let op: dit gaat om alle stroom die je terugstuurt naar het net, niet alleen het overschot na je eigen verbruik.
Om terugleverkosten te verminderen, kun je proberen om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom meteen te gebruiken. Een andere optie is een thuisbatterij waarin je de overtollige stroom opslaat. Maar zo’n batterij is nog duur, dus het is de vraag of je die kosten eruit haalt.
Toch interesse in de thuisbatterij? Dat is niet gek, want de gadget is heel handig om in huis te hebben. In onderstaand artikel vertellen we alles wat je wilt weten over de thuisbatterij:
Thuisbatterij: alles wat je wil weten over de beste merken en kosten
Bron: ANWB