Zonnepanelen en koffiezetapparaten van de toekomst kunnen dit bizarre trucje
Zonnepanelen zijn enorm handig in het leveren van energie. Maar de slimme apparaten hebben meer in hun mars. Over een paar jaar kunnen ze ook zelf water maken. En dan heb je nooit meer een leeg koffiezetapparaat.
Als gevolg van klimaatverandering wordt het op veel plekken steeds droger. Denk bijvoorbeeld aan het extreme watertekort waar Spanje nu mee kampt. In dit soort gevallen zou je willen dat je zelf water kon maken. In de toekomst is dat misschien wel mogelijk.
Cody Friesen, professor in materiaalkunde aan de Arizona State University, heeft met zijn bedrijf Source Global speciale zonnepanelen ontwikkeld. Ze kunnen binnen een paar minuten water uit de lucht toveren. Zo zit dat precies.
Hoe deze zonnepanelen zelf water kunnen maken
Friesen kwam zelf niet met het briljante idee, want waterdamp omzetten in water met behulp van zonlicht wordt eigenlijk al lang gedaan. De uitvinding is een moderne draai aan een eeuwenoude methode om water uit de atmosfeer te halen. In Peru gebruiken mensen bijvoorbeeld bomen en netten om damp ‘op te vangen’. En dat wordt al sinds de jaren 1500 gedaan.
Netten en bomen gebruiken, is voor Friesen iets te veel werk. Hij ontwikkelde speciale zonnepanelen die het proces aandrijven. Zodra er zonlicht op een van de panelen schijnt, gaan ingebouwde ventilatoren draaien. Deze ventilatoren trekken lucht in het apparaat, waar een droogmiddel vocht absorbeert en vasthoudt.
Het water hoopt zich vervolgens op en wordt als waterdamp uitgestoten. De zonne-energie verhoogt de temperatuur van het paneel, waardoor er een gas met een hoge luchtvochtigheid ontstaat. Dit gas condenseert tot een vloeistof en wordt vervolgens drinkbaar gemaakt door mineralen toe te voegen.
Efficiënte en goedkope aanpak
Nu denk je misschien: heel leuk die zonnepanelen, maar wat kun je ermee in bijvoorbeeld een woestijn? In een vochtig klimaat, met veel neerslag, is het immers makkelijker om waterdamp op te vangen. En in een woestijn regent het bijna nooit.
Volgens Friesen valt dit enorm mee. Hij vertelde aan BBC: “Ons hoofdkantoor is gevestigd in Scottsdale, Arizona, waar de luchtvochtigheid in de zomer erg laag is, minder dan 5%. Maar zelfs in die droge omstandigheden zijn we in staat om water te maken. Het is een unieke, efficiënte en goedkope aanpak.”
Het doel van Friesen is om water toegankelijk te maken voor mensen die weinig opties hebben. Zoals mensen op het platteland, inheemse stammen zonder elektriciteit en regio’s die zijn getroffen door natuurrampen. Source Global heeft al een school ten zuiden van de Sahara in Afrika geholpen. Voorheen moesten de meisjes uren per dag lopen om zoet water te vinden, maar nu kunnen ze die tijd besteden aan leren.
Zonnepanelen op het koffiezetapparaat van de toekomst?
De techniek gaat verder dan alleen zonnepanelen. Er zijn namelijk verschillende bedrijven die een vergelijkbare methode gebruiken om water uit de lucht te halen. Kara Pod heeft bijvoorbeeld een koffiezetapparaat ontwikkeld dat water uit de lucht haalt.
Atmospark brengt zelfs een fles uit voor on-the-go, die zichzelf kan vullen met waterdamp uit de lucht. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze apparaten hun belofte zullen waarmaken, maar het vooruitzicht van een echt bodemloze beker is moeilijk om niet aantrekkelijk te vinden.