Zoom speelt met nieuwe functie in op grote maatschappelijke verandering
De videochat-applicatie Zoom maakt het voor gebruikers voortaan mogelijk meteen aan te duiden hoe ze graag aangesproken willen worden. Als gebruiker van de dienst kun je namelijk je voornaamwoorden invullen. Zo hoeft niemand meer te twijfelen over hoe jij graag aangesproken wil worden tijdens een digitale meeting.
De veelgebruikte videochat-applicatie Zoom, die tijdens de pandemie zijn gebruikersbasis gigantisch zag groeien, heeft een belangrijke update doorgevoerd. Voortaan kunnen gebruikers namelijk binnen een nieuw invulveld hun voornaamwoorden invullen. Zo weet je als gesprekspartner hoe je iemand kunt aanspreken en kun je ook zelf kenbaar maken wat je prettig vindt.
Zoom denkt mee met de maatschappij
De voornaamwoorden (bijvoorbeeld: hij, ze, haar, et cetera) worden vervolgens achter de naam van de persoon getoond. Zo staan ze dus altijd in beeld wanneer je ze nodig hebt of wanneer je ergens over twijfelt. Ook staan ze voortaan op de profielpagina’s van gebruikers, precies onder de naam op die pagina.
Of je nu een gratis of betaald account hebt: de voornaamwoorden worden altijd weergeven, nadat je ze zelf ingevuld hebt. Maak je echter gebruik van een Zoom-account met meerdere gebruikers, dan staan ze er niet. De administrator kan er dan voor kiezen als ze alsnog te weergeven, wanneer dat nodig geacht wordt.
Jij bepaalt wie dit ziet (ongeveer)
Je kunt als gebruiker kiezen wie je voornaamwoorden te zien krijgt en op welke moment, bijvoorbeeld tijdens meetings of webinars. Je kunt instellen dat ze altijd of nooit zichtbaar zijn, of aangeven dat dit iedere keer gevraagd moet worden door het programma. Dat is de flexibiliteit waar veel mensen naar op zoek zijn.
Microsoft Teams neemt ontzettend handige Zoom functionaliteit over
Houd er echter wel rekening mee dat je ingevulde voornaamwoorden altijd zichtbaar zijn op je profiel. Zoom is overigens niet de enige communicatiedienst die onlangs invulvelden voor voornaamwoorden introduceerde. Instagram en Slack bieden die optie ook al aan, en Twitter werkt aan de functionaliteit.