Is de zoutbatterij de oplossing voor goedkope energie bij je thuis?

Duurzaamheid Jeroen Kraak 12 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De thuisbatterij wordt steeds populairder en daar komen steeds meer soorten van op de markt. Is de zoutbatterij het beste alternatief?

Nu je terugleverkosten moet betalen voor te veel opgewekte zonne-energie, is de thuisbatterij ineens een stuk interessanter geworden. In plaats van terugleveren, wordt de energie opgeslagen in je batterij en kan het ingezet worden wanneer er te weinig zon is of wanneer de energieprijzen relatief hoog zijn.

De bekendste thuisbatterij is de lithium-ion batterij, dezelfde technologie die in de batterijen van elektrische auto’s zit. Maar in de toekomst kun je waarschijnlijk ook kiezen voor de zoutbatterij. Hoe werkt deze precies en is het een goed of misschien zelfs beter alternatief?

De zoutbatterij als alternatief voor de thuisbatterij?

Zoals gezegd is er in ons land steeds meer interesse in de thuisbatterij. Dat heeft te maken met het feit dat elektriciteitsmaatschappijen nu terugleverkosten vragen als je zonnepanelen hebt en te veel stroom levert voor het elektriciteitsnet in je eigen huis. Dit om overbelasting van het stroomnetwerk te voorkomen en te zorgen dat mensen zonder zonnepanelen hiervoor niet hoeven mee te betalen.

Lithium-ion is momenteel de meest gebruikte technologie, maar de zoutbatterij kan daar verandering in brengen en dat heeft verschillende redenen, allemaal gerelateerd aan het materiaal. Er zijn verschillende soorten zoutbatterijen in ontwikkeling. Zo heb je batterijen met nikkel en aluminium en is er zelfs een Nederlands initiatief dat je daarmee wil helpen om je huis te verwarmen. Toch lijkt een van de ideale alternatieven de zoutbatterij met water, oftewel de zoutwaterbatterij. Ook al omdat die nu al verkrijgbaar is.

Naast zout en zoet water bevat de zoutbatterij ook mangaanoxide en koolstof-titaniumfosfaat. Dit zijn geen zeldzame stoffen, zoals lithium-ion wel nodig heeft. Bovendien zijn deze materialen natuurlijk en niet giftig, wat de zoutbatterij relatief goedkoop maakt om te produceren en ook gemakkelijk te recyclen maakt. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee, klinkt als de perfecte combinatie.

Deze stoffen klinken je waarschijnlijk niet bekend in de oren, zelfs niet als je goed was in scheikunde op de middelbare school. Daarom zal ik uitleggen hoe het precies werkt, en zo kort mogelijk, zodat je niet zoals in het negende lesuur vroeger in slaap valt.

Zo werkt een zoutwaterbatterij

Deze soort zoutbatterij is eigenlijk een grote kunststof krat die voornamelijk gevuld is met zoet en zout water. Bij contact tussen de twee ontstaat elektriciteit. Als je dat proces omdraait, worden ze tijdens het opladen juist van elkaar gescheiden. Zo kan er dus elektriciteit worden opgeslagen.

Het voordeel van deze techniek is dat de zoutwaterbatterij tot 100 procent kan ontladen, waardoor er meer elektriciteit beschikbaar is. Hij gaat daardoor tevens langer mee.

Het klinkt als een geweldig verhaal, maar er zijn wel degelijk wat nadelen. Een zoutwaterbatterij is groter en zwaarder dan een thuisbatterij van bijvoorbeeld lithium-ion. Je zal dus een grote ruimte moeten hebben om hem te kunnen plaatsen, zoals een garage of schuur.

Hoewel de capaciteit van de zoutwaterbatterij groter is, heeft deze moeite met piekstromen. Denk hierbij aan het moment dat je meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt, zoals de wasmachine, vaatwasser, televisie, en ook nog je elektrische auto aan het opladen bent. Een groter exemplaar kan dit oplossen, maar ja, het ding is al enorm.

Al met al lijkt de zoutbatterij de ideale oplossing voor in huis, als je de ruimte hebt en niet te veel tegelijkertijd wilt doen. Vooral het feit dat deze meer oplaadcycli mee kan en dus in totaal een voordeliger alternatief is.

Daarnaast zijn er dus ook flink wat andere thuisbatterijen op basis van zout in ontwikkeling, dus binnenkort zal je nog meer alternatieven hebben. Deze moeten dan juist weer beter kunnen pieken. Het is in ieder geval fijn om te zien dat we niet meer afhankelijk zijn van lithium-ion en dat er meer keuze is.

Zorgt de thuisbatterij echt voor een lagere energierekening?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen