Waarom Zuid-Limburg nu een belangrijke rol speelt in Einsteins theorie
De Einsteintelescoop komt eraan. Dat is een groot observatorium waarmee wetenschappers zwaartekrachtgolven kunnen meten. De kans is aanwezig dat die ruimtetelescoop in Zuid-Limburg komt te staan. Met het gevaarte is het mogelijk oude ruimtetrillingen waar te nemen, waardoor we mogelijk veel mysteries kunnen oplossen. Bijvoorbeeld het mysterie omtrent zwarte gaten.
De speciale Einsteintelescoop komt onder de grond te staan en is dus – niet geheel verrassend – vernoemd naar Albert Einstein. De theoretisch natuurkundige bedacht ongeveer honderd jaar geleden een theorie waarmee bewezen kon worden dat zwaartekrachtgolven bestaan. In 2015 namen wetenschappers ze pas voor het eerst waar. Dat is nog steeds baanbrekend.
Einsteintelescoop in Zuid-Limburg?
Door zwaartekrachtgolven te bestuderen, doen wetenschappers wellicht nieuwe ontdekkingen. “Bijvoorbeeld over hoe zwarte gaten ontstaan en wat er gebeurde nét na de oerknal”, aldus de website Einstein Telescope. Dergelijke golven zijn het beste te omschrijven als trillingen in het helaal die soms ontstaan.
Dat gebeurt alleen onder extreme omstandigheden. Een vreemd concept is het niet. Want wanneer twee planeten botsen, dan kun je je voorstellen dat dat voor een gigantische impact zorgt. Die impact kun je zien als de ringen die in het water ontstaan op het moment waarop je een steen in het water gooit.
Niet zomaar waar te nemen
Dat is een ontzettend simpele weergave van wat er gebeurt. Bovendien kun je de trillingen niet zomaar waarnemen; daar heb je dus speciale apparatuur voor nodig, zoals de mogelijk aanstaande Einsteintelescoop die naar Limburg komt. Verder moet de telescoop vooral helpen bij het onderzoek naar zwarte gaten.
De Einsteintelescoop moet heel nauwkeurig de botsingen tussen zwarte gaten kunnen meten. Zo moet er meer inzicht komen over het ontstaan van die gaten, evenals de structuur van het heelal. In 2024 of 2025 wordt uiteindelijk bepaald waar de telescoop komt te staan; dit kan ook nog in een ander land gebeuren.