NASA stelt dat een zwart gat een remspoor trekt door het heelal
Zwarte gaten zijn misschien wel één van de meest interessante (en gevaarlijke) dingen die we in de ruimte tegen kunnen komen. Deze dode sterren hebben zo’n grote massa dat zelfs licht niet meer kan ontsnappen. Zo blijkt ook uit de observatie van een nieuw zwart gat die zijn weerga niet kent en losgetrokken lijkt te zijn van ‘zijn’ heelal en ondertussen babysterren met zich meesleurt.
De enige manier om een zwart gat dan ook te ‘zien’ is met speciale apparatuur, zoals ze die bijvoorbeeld bij NASA hebben. De astronomen daar hebben opgemerkt dat zo’n zwart gat aan het bewegen is. Het neemt de inboedel lekker mee, en RCP 28 blijkt nu een van de grootste verhuizers in het heelal.
Wat doet volgens NASA dat enorme zwarte gat?
Volgens het onderzoek zou dit het eerste stuk bewijs zijn dat het mogelijk is voor zwarte gaten om buiten het eigen heelal terecht te komen waar het gevormd is. Het is in ieder geval nog nooit gezien dat er iets op deze manier door de ruimte dobbert en materie verslindt als een kosmische Koekiemonster.
Met gebruik van de Hubble Space Telescope zagen de onderzoekers van NASA een opvallend, langgerekt spoor van licht in het dwerg-heelal RCP 28. Dit spoor is zo’n 200.000 lichtjaar lang, wat dus ongeveer twee keer zo lang is als de Melkweg waar wij ons in bevinden.
De broodkruimels leiden dus naar een zwart gat dat zich met een snelheid van zo’n 5,6 miljoen kilometer per uur verplaatst. Het beweegt zich weg van waar je normaal gesproken zo’n bol zwaartekracht zou vinden: het midden van zijn heelal. Da’s in dit geval dus een uitzondering; het is uit zijn ring geslingerd en het sleurt sterren en planeten met zich mee.
Het spoor dat de bal van extreme zwaartekracht achterlaat zou bestaan uit gas en nieuw gevormde sterren. Die sterren beginnen zich te ontwikkelen doordat het gas in de ruimte om de zwevende zwarte bol goed genoeg bij elkaar wordt gedrukt. Het is dus zowel een kraamkamer als een doodvonnis.
Waarom beweegt het door het heelal?
Er is nog geen verklaring over waarom dit fenomeen rondom het zwarte gat nu optreedt. Volgens de geleerden van NASA zou de meest logische verklaring zijn dat dit zwarte gat is ‘weggeschoten’ door twee andere gaten.
Over de mogelijkheden van zo’n gebeurtenis wordt al vijftig jaar nagedacht, maar dit is de eerste keer dat er daadwerkelijk bewijs voor is. De onderzoekers blijven het fenomeen bestuderen.